Odvlhčovače vzduchu. Vítaní pomocníci na stavbě i v domácnosti

Tagy:  vlhkost, odvlhčovače

Odvlhčovače vzduchu. Vítaní pomocníci na stavbě i v domácnosti

Trvalá vlhkost v domě. Problém, kterému je potřeba přiřadit maximální prioritu. Vlhkost může vést k porušení statiky domu či střešní konstrukce. Vznikající plísně způsobují alergie, kožní problémy nebo záněty. Rez, plíseň a skvrny na stěnách navíc nepůsobí vůbec dobře. Pokud se s přílišnou vlhkostí potýkáte, měli byste problém co nejdříve vyřešit. První, po čem můžete sáhnout, je odvlhčovač vzduchu. Pomůže překlenout kritické období, během kterého získáte čas na nalezení příčiny vlhnutí stěn.

Odvlhčování vzduchu bez tepelných ztrát

Vzduch v interiéru můžete v zásadě odvlhčit dvěma způsoby. Buďto místnost hodně vytopíte a následně vyvětráte, což je však velmi nákladné a neefektivní, nebo použijete odvlhčovač vzduchu. Ten nasává vzduch v místnosti a ve svém těle jej ochlazuje pod rosný bod. To vede ke srážení vodní páry, která zůstává v odvlhčovači. Ochlazený, odvlhčený vzduch se následně opět ohřívá a vrací zpět do místnosti. Neustálou cirkulací takto dochází k trvalému snížení relativní vlhkosti vzduchu na požadovanou hodnotu.

Využitelné doma i na stavbě

Odvlhčovače vzduchu přijdou vhod jak majitelům nemovitostí, tak i profesionálním stavebním firmám. Své uplatnění v rámci domácností nachází zejména v bytech, garážích, sklepech, knihovnách, sušárnách nebo koupelnách, kde je vlhkost vzduchu prakticky neustálým problémem. Ve stavebnictví se pak používají při provádění mokrých prací, např. při malování, betonování, sádrování atp. kde výrazně urychlují stavební procesy.

Vybírejte s rozumem

Zvažujete-li koupi odvlhčovače vzduchu, sledujte zejména atribut „průtok vzduchu“. Čím vyšší tato hodnota je, tím vyšší výkon odvlhčovač má. Není ale nutné za každou cenu sahat po co nejvyšším výkonu, spíše se rozmyslete, pro jaké účely zařízení pořizujete. V podmínkách odvlhčování menších místností stačí nižší průtoky do asi 300 m3/h. Naopak při profesionálním využití v náročných provozních podmínkách volte výkonnější odvlhčovače. Nejlepší z nich jsou schopny vysušit až 1 000 m3 vzduchu/h.

Článek Odvlhčovače vzduchu. Vítaní pomocníci na stavbě i v domácnosti byl publikován 7. listopadu 2013 v 17.00 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...