Zaručené triky na mytí oken

Tagy:  mytí oken, tipy, triky, ocet, voda, saponát, sklo, okenice, papír, noviny, silonky

Sponzorované odkazy:

Zaručené triky na mytí oken

Mytí oken samozřejmě patří k typickým domácím pracím, které sice nevykonáváte tak často jako utírání prachu nebo luxování, ale jednou za čas se na ně zkrátka musíte vrhnout. Ovšem i sklo na sobě může zanechat nepěkné skvrny a nejrůznější nečistoty, které sice na první pohled působí snadno omyvatelným dojmem, ale ve finále zjistíte, že se ne a ne pustit. Vyzkoušejte pár zaručených triků, které vás mastnoty a jiné špíny zbaví okamžitě!

Počasí hraje svou roli

Možná vám to bude připadat úsměvné, ale počasí opravdu hraje svou důležitou roli a proto byste se jím při mytí oken měli řídit. Pokud je příliš veliké horko, přípravky na skle rychle zasychají a zanechávají šmouhy, s mrazem je to obdobné a navíc můžete nastydnout. Ideální je tedy mít okna v takové době, kdy nepraží slunce a nevládne vánice.

Víte, jak správně umýt okna?, autor: veluxVíte, jak správně umýt okna?, autor: velux

Nejprve rámy

Spousta z vás možná automaticky začne s mytím samotného skla, zatímco rámy si nechá až na konec. Tímto postupem ale děláte dvojí práci, neboť si sklo opět zamažete. Nejprve se tedy vrhněte na drhnutí okenic, na které použijte horkou vodu, měkkou houbičku (třeba na nádobí) a neutrální saponát. Ten by neměl být příliš silný, nesmí obsahovat alkohol a ani abrazivní částice, které povrch sice zbaví nečistot, ale zároveň jej znehodnotí. Během mytá okenních rámu nezapomeňte také na žaluzie.

Ocet s vodou

Ne nadarmo se říká, že právě naše babičky měly ty nejlepší recepty a to nejenom v oblasti úklidu, ale také zdraví, receptů či vztahů. I tentokrát dejte na starý dobrý a osvědčený trik v podobě vody s octem. Ocet skvěle rozpouští veškerou špínu, okna krásně vyleští a nezanechává žádné šmouhy.

Silonky či novinový papír

Další ze skvělých tipů spočívá v leštění oken, které není vůbec snadné. Spousta sprejů s leskem či saponáty zanechávají okna flekatá a jakmile zaschnout, nemáte sebemenší šanci se šmouh zbavit. Pro všechny případy proto okna sušte obyčejným novinovým papírem, který dovede hotové zázraky. A jak zařídit, aby se sklo krásně lesklo? Staré a děravé silonky příště nevyhazujte a vyleštěte s nimi okna!

Článek Zaručené triky na mytí oken byl publikován 8. října 2013 v 12.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...