Jaké barvy volit do kuchyně a jídelny?

Tagy:  jídelna, barvy, odstíny, studie, místnost, pokoj, linka, byt, dům

Sponzorované odkazy:

Jaké barvy volit do kuchyně a jídelny?

Mnozí z vás se možná nikdy do hloubky nezamysleli nad tím, jaký vliv mají na lidskou psychiku barvy v okolí. Pokud budete delší dobu pobývat v místnosti tmavých či šedavých barev, jistě na vás co nevidět padne únava, splín či dokonce deprese. Čistě bílý interiér bez jakýchkoliv doplňků či dekorací ve vás probudí chlad a potřebu se ohřát a naopak odstíny veselé, barevné a živé vám dokáží výrazně zvednou náladu a změnit aktuální špatný stav. Pakliže víte, že stěny ve vašem bytě či domě přímo neodpovídají vlivu, jaký by na vás měli mít, popřemýšlejte o jejich změně a začněte rovnou v kuchyni.

Kuchyně je pravděpodobně tím nejdůležitějším místem každého obydlí. Zde vznikají všechny chutné pokrmy a sama hostitelka, jež je s láskou připravuje pro své nejbližší, zde tráví spoustu času. Vědecké studie prokazují, že vzhled, typ kuchyně, postavení kuchyňské linky, prostor a samozřejmě pak barvy v pokoji, značně ovlivňují nejenom samotnou přípravu jídla a jeho následnou úpravu, ale také předběžný nákup.

Cítíte se ve své kuchyni dobře?, autor: ChalonHandmadeCítíte se ve své kuchyni dobře?, autor: ChalonHandmade

Vliv kuchyně na osobu

Američtí vědci přišli se závratným zjištěním, že jedinci, kteří vlastní ultramoderní kuchyně v šedých či černých odstínech a preferují minimalistické, studenější prvky, se stravují spíše po restauracích či využívají polotovary, jež zaberou minimální čas na přípravu. Zelené čerstvé bylinky, koření, vystavenou mísu s ovocem a další potraviny u nich zkrátka nenajdete.

Naopak ti lidé, kteří vlastní kuchyni spíše z masivního dřeva či plnou barev, rovněž mají nespočet květin, čerstvých surovin, plnou spíž i lednici a především velmi často a rádi vaří. Zatímco první sledovaná skupina, vyznávající futuristicky klasický moderní styl, si vědeckou návštěvu chtěla rychle odbýt, rodiny z ,,rozkvetlou" kuchyní návštěvu srdečně přivítali a nezapomněli nabídnou domácí koláče, jednohubky či dokonce večeři.

Jaký je výsledek?

Výsledek studie nelze dopodrobna upřesnit, neboť se zde nabízí hned několik zajímavých otázek. V první řadě je třeba se zamyslet, jestli první skupina preferuje čistý styl z důvodu minimální potřeby vaření a starosti o rodinu, či zda zvolený typ kuchyně a její celkové prostředí má až tolik negativní vliv na majitele. Co je ovšem jasné je fakt, že pokud chcete mít lepší náladu a cítit se pozitivně, sázejte na přírodní motivy, barvy a život.

Kuchyně vypovídá o vaší povaze, autor: hickey-freyKuchyně vypovídá o vaší povaze, autor: hickey-frey

Článek Jaké barvy volit do kuchyně a jídelny? byl publikován 1. srpna 2013 v 18.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...