Menší byt a spousta místa aneb jak vytvořit prostor

Tagy:  malý byt, menší byt, bydlení, interiér, kuchyně, úložný prostor, zabudovaný nábytek, dětské pokoje

Menší byt a spousta místa aneb jak vytvořit prostor

Kdo z nás by netoužil po krásném, prostorném rodinném domku s vozovým parkem a krytým bazénem. Bohužel v dnešní době, kdy lidé i s inženýrským titulem mají problém sehnat lukrativní pracovní pozici, není příliš snadné splnit si tak finančně náročný sen, obzvláště, pokud již máte rodinu. Pak tedy nezbývá, než si pořídit menší byt v dobré lokalitě s dostupností městské hromadné dopravy a alespoň nějakým parkem, kde se děti mohou nerušeně vyřádit a vy si odpočinout na čerstvém vzduchu. Vměstnat například čtyřčlennou rodinu do menšího bytu nemusí být nejjednodušší, ale spousta lidí často dělá zbytečné kroky a pořizuje si ,,nezbytnosti“, díky kterým se ochuzuje především o potřebný prostor. Nechte se inspirovat a zjistěte, co by v bytě rozhodně nemělo chybět a čeho se naopak s klidem na duši zbavit.

Spousta místa pro přípravu večeře

Pravděpodobně nejdůležitější místností, opomineme-li toaletu, bývá kuchyně, kde se připravují veškeré domácí pokrmy a rodina společně tráví spoustu času. Jakmile se řekne panelový dům, ihned se vám vybaví obrázek stísněnější, v lepším případě rohové, kuchyňské linky a menšího stolku opodál. Jak tuto skromnou místnost zařídit tak, aby jste si navzájem nepřekáželi, vaření se stalo radostí a pokoj ještě dobře vypadal? V první řadě se zamyslete nad tím, jestli všechny elektronické spotřebiče umístěné na lince, jsou opravdu nezbytností pro každý den. Varnou konvici a mikrovlnou troubu těžko uschováte, ale toustovač, přenosný gril, vaflovač a jiné vymoženosti vám akorát zabírají prostor, ukliďte je proto do skříňky, kde budou stále v pohotovosti, až je budete opět potřebovat. Dalším nešvarem domácností je nevhodně zvolený kuchyňský nábytek. Zatímco stůl bývá opravdu malý, vévodí mu polstrované židle zabírající přes půl místnosti. Zkuste je proto vyměnit za menší taburetky nebo pohodlné barové stoličky, které jednoduše zasunete pod stůl, čímž rázem vytvoříte spoustu potřebného prostoru.

Kuchyně v menším bytě musí být praktická, autor: najlacnejsinabytokskKuchyně v menším bytě musí být praktická, autor: najlacnejsinabytoksk

Pryč s monstrózním nábytkem

Při pohledu na váš byt si připadáte stísněně a tak trochu utlačovaně, když se ale pozorně porozhlédnete, zjistíte, že téměř každý pokoj vlastní velikou masivní komodu, ne-li skříň, v předsíni doslova zakopáváte o nevzhledný botník a stěna v obývacím pokoji se tyčí přes celou jednu zeď. Vlastnit pár kousků krásného rustikálního nábytku je skvělé, ale pro menší byty opravdu nevhodné. Čím méně nábytku zvolíte, tím lépe, vsaďte proto na praktické zabudované skříně, vysoko posazené police a nejrůznější úložné prostory, které pojmou předměty jako jsou činky nebo stany, pro které nemáte komoru.

Království pro ty nejmenší

Při zařizování dětského pokoje se většina lidí chová poměrně prakticky, ovšem s přibývajícími roky a žadoněním ratolestí o nové hračky, se místnost obvykle promění v menší skladiště bez jakéhokoliv řádu a smyslu. Dětské pokoje sice slouží jako herna, ale pro školní děti jsou pak především studovnou, které přemíra rozptýlení příliš nesvědčí. I zde tedy šetřete nábytkem, využijte úložný prostor postele a zapomeňte na zbytečné pohovky, sedací pytle či houpací sítě.

Využijte praktické úložné prostory, autor: nejlevnejsinabytekczVyužijte praktické úložné prostory, autor: nejlevnejsinabytekcz

Článek Menší byt a spousta místa aneb jak vytvořit prostor byl publikován 9. března 2013 v 12.45 v rubrice Byt. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...