Zvažujete zasklení balkonu nebo lodžie? Přinese vám nejen úspory za topení

Tagy:  zasklení balkonu, zasklívání balkónů, lodžie, terasa

Sponzorované odkazy:

Zvažujete zasklení balkonu nebo lodžie? Přinese vám nejen úspory za topení

Hitem posledních let se stalo hromadné zasklívání balkónů a lodžií v bytových domech. Toto opatření výrazně zvýší komfort bydlení a mimo jiné přináší i úspory výdajů na vytápění. Další výhodou je zvětšení obývacích prostor, které můžeme využívat po celý rok.

Jste-li majitelem bytu v bytovém domě nebo jeho nájemníkem, je třeba, aby se na zasklení balkónů domluvili všichni nájemníci, aby se sjednotila fasáda a celkový design domu. Pro zasklení balkonu budete potřebovat stavební povolení, nestačí pouze ohlašovací povinnost příslušnému stavebnímu úřadu. Po splnění těchto náležitostí se už můžete pustit do výběru vhodného dodavatele.

foto: www.lodzie-catr.czfoto: www.lodzie-catr.cz

Výhody zaskleného balkónu

Lodžie či balkon se po zasklení stanou plnohodnotnou součástí domu či bytu. V zimním období funguje tento prostor jako účinná tepelná izolace. Tepelné ztráty se mohou snížit o 20 – 50 %. Navíc je balkon chráněn před deštěm a větrem. V přilehlé místnosti se výrazně sníží také prašnost a hlučnost z venkovního prostředí. V neposlední řadě se zvýší bezpečnost bytu, zejména v bytech přízemních a v prvním patře domu. Prostor balkonu pak můžete využít jako zimní zahradu, sušárnu prádla nebo v letním období jako relaxační místnost.

foto: www.lodzie-catr.czfoto: www.lodzie-catr.cz

Jak postupovat

Vaše rozhodnutí zasklít si balkon či lodžii jistě vyplynulo z vyhodnocení potřebných informací. Nicméně je třeba zvážit a nejlépe od odborníka si nechat posoudit technický stav a únosnost konstrukce vašeho balkonu. Železobetonové konstrukce, které bývají častým stavebním prvkem balkónů, hůře odolávají zvýšené vlhkosti vzduchu, která je jedním z důsledků zasklení balkonu. Je tedy velmi potřebné zajistit si dostatečné větrání. Velké zasklené plochy musí také odolávat značným náporům větru, proto není zanedbatelné, jakým směrem je balkon orientován a jaký směr větru převládá. Zasklít lze i nezastřešené balkony, lodžie nebo terasy. Tuto variantu je třeba rovněž posoudit odborníkem.

foto: wintergartensysteme.eufoto: wintergartensysteme.eu

Možnosti zasklívacích systémů

K zasklívání balkónů se většinou používá sklo o síle 6 mm. Zasklívací systém lze využívat jako klasická okna. Může se na ně nainstalovat stínící technika, jako např. žaluzie nebo rolety, vnitřní i vnější, předejde se tak nadměrnému přehřívání prostoru v letním období. Stejně tak lze skla opatřit v případě potřeby bezpečnostní fólií.

Zasklívání lodžií a balkonů je v posledních letech velice rozšířené a nabídka dodavatelských firem poměrně široká. Jednoznačně lze však doporučit pouze dodavatele kvalitních výrobků splňujících veškeré bezpečnostní normy.

Článek Zvažujete zasklení balkonu nebo lodžie? Přinese vám nejen úspory za topení byl publikován 30. srpna 2012 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...