Moderní lednice šetří náklady na energii i potraviny

Tagy:  lednice, moderní chladničky, kombinovaná lednice, mrazák

Sponzorované odkazy:

Moderní lednice šetří náklady na energii i potraviny

Lednice a mrazáky patří ke spotřebičům, které v domácnosti spotřebují nejvíce energie. Starší modely mají už jako nové vyšší spotřebu elektrické energie, ale hlavně s postupem času i úsporný model lednice svou spotřebu neustále zvyšuje. Chladnička starší než 10 let např. spotřebuje až o 20 % více energie než v době nákupu. Vyšší spotřebu ale může způsobit i nesprávné užívání lednice a nedostatečná naplněnost. Např. 5-ti milimetrová námraza na zadní stěně spotřebiče může zvýšit elektrickou spotřebu až o 30 % a pokud není prostor lednice zaplněn aspoň ze 3/4, zvyšuje spotřebu energie také.

foto: nakupka.czfoto: nakupka.cz

Současné modely ledniček mají nízké provozní náklady

Moderní chladničky se rozdělují na jednotlivé zóny podle různé teploty, rychlosti a stupně chlazení. I tím se dá výrazně ušetřit na provozních nákladech. Na trhu dostanete např. lednice s rozdělenou chladicí částí na dva oddělené prostory a mrazákem se dvěma samostatnými zónami. Samozřejmostí nových modelů je výrobník ledu s okamžitým rychlým mrazením a regulace vlhkosti v sektoru určeném pro uchovávání ovoce a zeleniny.

foto: zivotnistyl.czfoto: zivotnistyl.cz

Úspora energie i tichý chod jsou hlavní kritéria při výběru nové chladničky

Další typy chladniček, které mají tradičně oddělenou jen část chladicí od mrazicí, jsou vybaveny speciálními technologiemi jako je No Frost, Multi-Flow a digitálním invertorovým kompresorem pro snížení hlučnosti. Stav chlazení neustále monitorují vnitřní a vnější senzory, takže kompresor se nemusí neustále vypínat a zapínat, přičemž se v lednici udržuje neustále optimální teplota a vlhkost. Tyto lednice tak dosahují nejvyšší energetické úsporné třídy na trhu A+++.

foto: zivotnistyl.czfoto: zivotnistyl.cz

Každá potravina má své místo

Nejmodernější lednice mají např. samostatný sektor pro uchování masa a ryb, které si udržují při teplotě –5 stupňů stále poloměkkou konzistenci potřebnou pro okamžité porcování, ale přitom jsou bezpečně skladovatelné třeba týden. Moderní chladicí systémy udrží také potraviny déle čerstvé, protože se regulací vlhkosti netvoří na jejich povrchu mikroskopické ledové krystalky. Zejména u uskladněné zeleniny, ovoce či mléčných výrobků je tato vlastnost velmi ceněna. Další samostatná zóna je určena pro ideální chlazení nápojů.

Samozřejmostí je pak takový výběr designu, který se bude hodit právě do té vaší kuchyně.

Článek Moderní lednice šetří náklady na energii i potraviny byl publikován 19. srpna 2012 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...