Realizace zahrad – a jak by měla vypadat ta vaše?

Tagy:  realizace zahrad, nábytek, tráva, dům, zeleň, rostliny, květiny

Sponzorované odkazy:

Realizace zahrad – a jak by měla vypadat ta vaše?

Zahrada je nedílnou součástí každého rodinného domu či vily. Říká se, že jakmile okusíte kouzlo bydlení ve vlastním baráčku, už nikdy nebudete chtít vidět panelák ani na obrázku a něco na tom bude. Není nad ranní snídani na čerstvém sluníčku, osvěžení v soukromém bazénu, cvičení na čerstvě posekaném trávníku a pohled na rozradostněné ratolesti, poletující okolo vysněné klouzačky. Jakmile barák vlastníte, byli byste blázni, kdybyste zanedbali jeho okolí, které není o nic méně malebné než honosná stavba. Věnujte do zahrada čas a peníze, vrátí vám to v následujících letech i s úroky.

Pokud jste se rozhodli, že vaše zahrada nebude jen tak ledajaký pozemek ležící ladem, je třeba si dobře rozmyslet jak začnete a čím budete pokračovat. Otázkou také je, jestli se do práce pustíte vy, jakožto znalci půdy a rostlin, nebo vše raději přenecháte profesionálům. Ať už zvolíte tak či onak, nechte průchod své fantazii a splňte si dávný sen o překrásném místě, jež patří jen a jen vám.

Zahrada je nedílnou součástí domu, autor: new inspiration home designZahrada je nedílnou součástí domu, autor: new inspiration home design

V první řadě se na základě plochy, kterou vlastníte rozhodněte, jak by asi místo mělo vypadat a co by mělo obsahovat. Ujasněte si, zda upřednostňujete velké, holé plochy nebo nespočet květin a keřů. T je velice důležité, jelikož se v budoucnu o celou úrodu budete muset starat. Proto je dobré položit si ruku na srdce a upřímně se zamyslet, jestli jste ochotni pouze sekat trávník a nebo plet vyvýšené záhony. Popřípadě si najměte zahradnickou agenturu, která dle smluvených termínů odvede veškerou práci za vás.

Zahrada by měla být nejenom krásná, ale především praktická. Nezapomeňte proto pořešit jedno z nejdůležitějších kritérií – posezení. Jaký styl preferujete je čistě na vás, ale opět popřemýšlejte nad tím, který zahradní nábytek něco vydrží a navíc bude opravdu pohodlný. Ideální je rozvržení kusů nábytku dle použití. Jídelní soupravu, u které budete pravděpodobně v krásných dnech snídat, obědvat nebo večeřet situujte tak, aby byla spíše ve stínu a v přírodě. Lehátka na opalování umístěte na plochu, kde se nejdelší dobu drží sluníčko, nejlépe k bazénu.

Nezapomeňte na dostatek zeleně, autor: a story book lifeNezapomeňte na dostatek zeleně, autor: a story book life

V neposlední řadě vyřešte květiny, které by vaši zahradu měly velebit. Může se však stát, že si vyberete odrůdy nevyhovující našemu klima ani půdě. To však lze vyřešit poměrně snadno. Tyto exempláře zasaďte do květináčů a následně je umístěte, kam si jen budete přát. V zimních měsících je schovejte do zimní zahrady či obývacího pokoje.

Posezení je velmi důležité, autor: earth designsPosezení je velmi důležité, autor: earth designs

Článek Realizace zahrad – a jak by měla vypadat ta vaše? byl publikován 10. srpna 2012 v 11.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...