Pletení z papíru, háčkování, šití – aneb vlastnoruční výroba bytových doplňků

Tagy:  pletení z papíru, háčkování, šité doplňky

Sponzorované odkazy:

Pletení z papíru, háčkování, šití – aneb vlastnoruční výroba bytových doplňků

Každý touží po originálním, praktickém a pohodlném bydlení, kde se bude cítit uvolněně a spokojeně. Kde načerpá síly po náročném pracovním dni a kde bude trávit příjemný čas se svou rodinou. Své bydlení si každý krášlí a zdobí nejen podle módních trendů, ale také podle svého založení, přesvědčení a životního postoje. Těžko se bude tvrdý rocker cítit dobře v růžové ložnici plné volánků a naopak romantická křehká duše v černém pokoji plném lebek. A tak stále častěji dostává při zařizování interiérů prostor také vlastní tvorba a fantazie.

Bytové doplňky dle vlastních představ

Vlastnoruční výrobky dodají vašemu interiéru nejen punc originality, ale především kus vašeho ducha a vašeho umění. Snad každá hospodyňka si ušije nebo nechá ušít podle vlastního návrhu textilní doplňky do kuchyně či jídelny, nebo textilie do ložnice. Ne každá už má odvahu a talent pustit se třeba do háčkovaného přehozu na postele nebo potahů na sedací soupravu. Ale většina jistě zvládne našít si originální polštářky – třeba z pleteniny starých svetrů nebo starého ubrusu, když začíná a nechce investovat do drahého materiálu.

Módní vlny ve vlastnoruční tvorbě

I vlastnoruční tvorba bytových doplňků podléhá módním trendům. Batika oblíbená v 70. a 80. letech se pomalu vrací i dnes, stejně jako drhání, paličkování nebo háčkování. Novinkou posledních let mezi domácími kutilkami je pletení košíků, mističek, truhliček, bedýnek, květináčů a nejrůznějších nádob z papírových ruliček umotaných z novinového papíru. Hotový výrobek se natře lakem v požadovaném odstínu, aby do interiéru hezky zapadl. Touto technikou se dá vytvořit výrobek nejen dekorativní, ale i účelný, např. koš na prádlo či na tříděný odpad. Po finální úpravě je výrobek pevný a bytelný, zkrátka k nerozeznání od pravého proutí. Do módy přichází také domácí výroba keramiky nebo drátování, malování vlastních obrázků na textilie horkým voskem – technikou zvanou enkaustika či jiné druhy tvůrčí činnosti. V mnoha městech jsou dostupné zajímavé kurzy těchto a řady dalších výtvarných technik, stačí se jen přihlásit.

Útulný domov a příjemné prostředí pro trávení rodinného času je cílem mnoha šikovných hospodyněk. Zdroj obrázků: mimibazar.cz

Článek Pletení z papíru, háčkování, šití – aneb vlastnoruční výroba bytových doplňků byl publikován 11. června 2012 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...