Grilovací rady – aneb vychytávky pro vaše grilování

Tagy:  grilování, grily, gril na dřevěné uhlí, plynový gril, elektrický gril, grilovací marinády

Grilovací rady – aneb vychytávky pro vaše grilování

Také rádi trávíte letní vlahé podvečery s přáteli a dobrým jídlem a pitím? Grilování a uzení různých druhů masa, zeleniny, ale i pečiva bude snadné a docílíte perfektního výsledku, když se necháte inspirovat našimi radami, které vám s nadcházejícím létem přinášíme.

Než začnete grilovat

Před začátkem vlastního grilování si připravte ke grilu všechno, co budete potřebovat: jídlo, marinády na grilování, omáčku na podlévání, koření, přílohy a náčiní. Připravte si rovněž dostatečné množství paliva, aby se nestalo, že budete uprostřed grilování shánět další uhlí. Základem úspěchu je udržování stálé vysoké teploty. Intenzivní chuť a vůni získá maso přímým grilováním nad ohněm. Jak zjistíte, že má oheň tu správnou teplotu? Měli byste nad roštěm ve výšce asi 8 cm ruku udržet maximálně 2 až 3 vteřiny, než pocítíte takový žár, že rukou ucuknete. Než na gril položíte jídlo, je třeba rošt důkladně očistit. Nejlépe pevným drátěným kartáčem s dlouhou rukojetí. Gril je třeba pravidelně mazat olejem, aby se do masa správně otiskl a vytvořil krásnou mřížku. Proto než na rošt položíte jídlo, přetřete ho hadříkem nebo zmačkanou papírovou utěrkou namočenou v rostlinném oleji. Po ukončení grilování pak očistěte rošt ještě jednou. Grilujete-li špízy, je třeba dřevěné či bambusové jehly před použitím namočit, aby nasákly vodu, a konce jehel podložit několikrát přeloženým alobalem, aby nezačaly hořet.

A jdeme na to!

Základem úspěchu je manipulace s masem. Maso se musí pouze otáčet kleštěmi, nejlepší jsou ty s prodlouženou rukojetí, ale nesmí se propichovat vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva. Tajemstvím každého grilovacího mistra je vychytaný okamžik, kdy maso potírat omáčkou. Grilovací omáčky přislazované cukrem používejte na maso až v posledních minutách grilování, aby se cukr nepřipálil. Při nepřímém grilování větších kusů masa je třeba mít víko grilu vždy zavřené. Po ugrilování je nejlepší nechat maso dojít, tzv. odpočinout na prkénku, nejlépe zabalené v alobalu. A dodržujte zásadu, že se nikdy od grilu nevzdálíte, dokud není hotovo.

Článek Grilovací rady – aneb vychytávky pro vaše grilování byl publikován 5. června 2012 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...