Patina starého nábytku

Tagy:  patina, patinování, starý nábytek

Sponzorované odkazy:

Patina starého nábytku

Máte rádi kouzlo starých časů? Okouzluje vás romantika starého nábytku spojená navíc s fortelnou řemeslnou prací? Jako opak dnešních minimalistických trendů a jednoduchých linií se staré věci a nábytek stávají stále vyhledávanější i mezi mladou generací. Proč je tedy patinování dnes tak žádané a co to vlastně patina znamená?

Kouzlo starých časů

Starý venkovský nebo chcete-li rustikální nábytek má svou zvláštní osobitou atmosféru, která vytváří iluzi doby minulé s nádechem takzvaných „lepších časů“, kdy byl člověk blíže přírodě. Mnozí psychologové tvrdí, že tímto návratem do stylu „country“ si tak trochu kompenzujeme frustrující pocit odcizení, kterým naše společnost trpí. Obklopujeme se krásnými a hřejivými materiály, které v interiéru navozují čistý dojem přírody, neboť jsme její součástí, a tento pocit v sobě podvědomě toužíme rozvinout. A stylově zařízeným interiérem s patinou si uměle nahrazujeme tuto nostalgii po „starých dobrých časech“. V rustikálním prostředí se totiž cítíme velmi přirozeně, uvolněně a bezpečně.

Co je vlastně patinování a jak na něj?

Patinováním nazýváme výtvarnou techniku, při níž uměle napodobujeme opotřebení materiálu v čase, v daném případě konkrétně nábytku nebo bytových doplňků. Nábytek s takovouto žádoucí patinou můžeme buď koupit přímo v obchodě nebo si ho nechat vyrobit na přání. Anebo se můžeme sami pokusit o úpravu některých kousků vlastního staršího nábytku. Zdání omšelosti nebo opotřebování časem docílíme několika způsoby. Patinovat bychom měli jen dřevo zcela zdravé, bez poškození, bez vypadlých suků a bez červotoče, příp. staré kousky nábytku do této podoby napřed zrenovovat. Jedním z nejčastěji používaných způsobů patinování je vícebarevný nátěr. Předmět se nejprve očistí, odmastí, příp. zbrousí a poté se nabarví tmavším patinovacím základem. Po jeho kompletním zaschnutí lze pomocí suchého štětce nanést vybraný odstín barvy, případně povrchového vosku. Povrch pak přeleštíme měkkým hadříkem tak, aby se ukázala vrstva s patinovacím základem. Na okrajích, v prohlubních či reliéfech barva zůstane tmavá, stejně jako se ukáže na velkých setřených plochách a tím vzniká dojem patiny i plastičnosti. Konečnou podobu je pak možné zafixovat vrchním lakem.

Umělé zestárnutí předmětu lze sice snadno rozeznat od skutečného, ale o autenticitu tady vůbec nejde. Podstatný je efekt starobylosti a navození této „původní dávné“ atmosféry ve vašem interiéru.

zdroj obrázků: mimibazar.cz

Článek Patina starého nábytku byl publikován 27. května 2012 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...