Zahradní nábytek a jeho renovace a údržba

Tagy:  zahradní nábytek, údržba nábytku, vybavení zahrady, nábytek na terasu

Sponzorované odkazy:

Zahradní nábytek a jeho renovace a údržba

Teplé jarní dny a nadcházející léto nás stále častěji lákají k pobytu venku. Ti šťastnější, kteří jsou majiteli domu se zahradou či terasou už jistě oprášili svůj zahradní nábytek. Ale po půl roce ve sklepě či garáží bude oprášení stačit? Přinášíme pár tipů, jaký nábytek vyžaduje minimální údržbu a jak o různé druhy venkovního vybavení zahrady pečovat.

Dřevěná klasika

Současný trh nabízí dřevěný zahradní nábytek z různých druhů dřeva od české borovice až po odolná dřeva tropická. Pro borovicové dřevo je typický vysoký obsah pryskyřice, takže je sice možné jej na venkovní nábytek použít, ale z nabízeného sortimentu je nejméně odolné vůči povětrnostním vlivům. Z tohoto důvodu se častěji k výrobě borovicového zahradního nábytku používá borovice severská, pocházející ze Skandinávie, která je mnohem odolnější. Je proto vhodné ověřit si u výrobce nebo prodejce původ dřeva.

Dřeva tropická – jako např. teak nebo meranti – jsou odolná a trvanlivá. Teakový nábytek je pravou volbou pro ty, kdo hledají souhru moderního designu, vysoké trvanlivosti a uživatelského komfortu. Teak obsahuje velké množství kaučuku a teakového oleje, takže velmi dobře odolává střídání teplot, slunečnímu záření, dešti, sněhu, plísním i atakům škůdců. Nároky na údržbu teakového nábytku jsou přitom minimální, můžeme jej dokonce nechat na zahradě i během zimy. Neublíží mu ani vysoká vlhkost, a je proto ideální i pro umístění v blízkosti bazénu či jiné vodní plochy. Rovněž dřevo meranti přirozeně odolává vodě, dřevokaznému hmyzu i slunečním paprskům.

Před zahájením jarní sezóny doporučují výrobci dřevěný nábytek jemně ohladit brusnou houbičkou, omýt vlhkým hadříkem a po uschnutí natřít regeneračním údržbovým olejem.

Bezúdržbová alternativa

Pokud dáváte přednost modernímu designu a posledním trendům, pak si jistě vyberete některou z bezúdržbových variant venkovního nábytku. Ať už celokovový nábytek z ušlechtilé oceli či hliníku nebo kovový v kombinaci s výpletem z umělé textilie, případně umělého ratanu. Takový nábytek je na běžnou údržbu velmi nenáročný, stačí ho omýt vodou a nechat oschnout. Je třeba však mít od výrobce informaci o použité protikorozní technologii a přizpůsobit jí údržbu příležitostnou – tedy zejména jarní a podzimní – a nábytek v pravidelných intervalech ošetřit proti korozi podle instrukcí výrobce.

Ať již si vyberete nábytek jakýkoli, rozhodně neuděláte chybu, pokud jej vybavíte také potahy a polstry ve vkusném a zajímavém designu. Tak se stane nejen praktickým vybavením vaší zahrady, ale zároveň i jejím atraktivním doplňkem.

zdroj obrázků: mountfield.cz

Článek Zahradní nábytek a jeho renovace a údržba byl publikován 22. května 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...