Automatické pohony zajistí pohodu i bezpečí

Tagy:  obydlí, bydlení, rodinný dům, pohodlí, soukromí, bezpečí, pohony bran, stínící technika

Automatické pohony zajistí pohodu i bezpečí

Je skvělé mít vlastní rodinný domek, navíc moderně a bohatě vybavený. Odvrácenou stranou mince je, že takové objekty fungují také jako magnet pro různé zlodějíčky i otrlé kriminálníky. Naštěstí je kromě různých alarmů možné se spolehnout také na automatiku.

Cesta za bezpečím začíná už u vrat. Snad každý, kdo dnes staví nebo rekonstruuje, se již spoléhá na pohony bran. Ty totiž nejen že pomohou řidiči při cestě domů nebo naopak při odjezdu, ale hlavně ochrání jejich majitele od nezvaných návštěv. Motor totiž drží vrata pevně zavřená a bez dálkového ovládání dá neskutečnou námahu je otevřít. To už si každý nenechavec pořádně rozmyslí, zda mu za to taková dřina stojí. A zrovna tak fungují automatické pohony u garážových vrat. Jednoduchý a užitečný pomocník pro majitele a zároveň zákeřný a tvrdý soupeř pro nezvané hosty.

A automatika toho může pohánět daleko víc než jen bránu nebo garážová vrata. Třeba žaluzie. Pokud vás nebaví každé ráno je pracně vytahovat a večer spouštět, je řešení nainstalovat automatiku a žaluzie pak budou pracovat buď úplně sami, nebo na základě povelu, který jim vyšle dálkové ovládání. Kdo dálkové ovládání nepoužije, tomu budou žaluzie sjíždět ve chvíli, kdy intenzita slunečního záření překročí jistou mez a v domě začne být vedro. Systém funguje, i když v domě nikdo není a tak se i při pohledu zvenku může zdát, že v domě pořád někdo je, protože používá žaluzie. Obzvláště pokud si pořídíte venkovní žaluzie, bude to velmi dobře vidět.

Komu z nějakého důvodu nevyhovují žaluzie, může si pořídit rolety, to je také stínící technika, rovněž s automatickým pohonem. Zde lze navíc určit, jaké rolety budou stínit a jaké zůstanou srolované, aby do pokoje pronikalo také nějaké slunce. Komu nevadí temné místnosti, může automaticky stáhnout všechny rolety. Podobně jako v případě interiérových žaluzií je automatické řešení také lepší esteticky, nepotřebuje totiž žádné šňůrky, které standardně slouží ke stahování žaluzií či rolet. Hlavní je však komfort. V druhé řadě pak můžete ocenit i bezpečí. Pokud chcete zejména ochranu, bude lepší volbou pořídit předokenní rolety. Dostat se skrz lamely, které bude držet síla motoru, není věru nic snadného. Nezapomeňte si tedy doma klíče, když budou rolety dole. Podobnou úlohu mohou splnit i venkovní screeny, tedy látkové rolety. Tento způsob navíc nejen, že v létě stíní, ale také v zimě spoří teplo, protože v případě extrémně mrazivých nocí drží mezi oknem a samotnou roletou vzduch a tím izoluje. Dům tím ztratí až o deset procent méně tepla. A to je v účtech za vytápění slušná částka.

Další možností, jak si užít léta a neobávat se, že se spálíte, je pořídit si markýzy a užívat si teplých dní na terase. Takové pohodové lenošení je ale návykové, na podzim tak jistě uvítáte světelné a topné panely Somfy, se kterými nemusíte opouštět terasu ani k večeru. A obavy, že se markýzy, nebo třeba i venkovní žaluzie, poničí v případě větru? Takové myšlenky jsou liché, čidla při hrozícím nebezpečí celou techniku rychle sbalí, aby vydržela i nepřízeň počasí.

Článek Automatické pohony zajistí pohodu i bezpečí byl publikován 14. května 2012 v 10.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Martin Singr. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...