Letničky do truhlíků - na sluníčko a do stínu

Tagy:  letničky do truhlíků, letničky do stínu, letničky na slunce, květiny pro polostín

Sponzorované odkazy:

Letničky do truhlíků - na sluníčko a do stínu

Konec dubna a první polovina května je čas výsadby letniček do okenních truhlíků. Každá chceme mít okna barevná, ozdobená záplavou květů. A občas se nedaří – slunce je moc nebo málo, do truhlíků prší nebo naopak stačí víkend mimo domov a květiny se na prudkém slunci zničí. Přinášíme vám rady, jak na to, abyste s výsledkem byly spokojené a mohly se těšit z krásných truhlíků až do pozdního podzimu.

sesazovaná vícedruhová mísa ozdobí každou terasusesazovaná vícedruhová mísa ozdobí každou terasu

Letničky na jižní stranu s celodenním sluncem

Na rozpálených parapetech pod přímým letním celodenním sluncem se bude dařit výborně muškátům, (pelargóniím) a to staročeským plnokvětým, i převislým pnoucím. Také převislé surfínie a vzpřímené petúnie budou za takové místo vděčné a odmění vás bohatou záplavou květů. U nich je třeba dávat pozor na přelití, ráda se jich chytá plíseň. Tradiční letničky můžeme na jižní straně zaměnit za sesazované truhlíky z těch, které vypadají dobře v kombinacích – million bells – drobné pestrobarevné převislé zvonky, osteospermum – zářivé květy na vzpřímených stoncích, sanvitálie – drobné žluté květy v převislých kobercích, nebo verbena – výrazné červené či růžové drobné květy.

surfínie se odvděčí za hodně sluníčkasurfínie se odvděčí za hodně sluníčka
tradiční muškátytradiční muškáty
osteospermum každou nádobu rozsvítíosteospermum každou nádobu rozsvítí

Nenáročné květiny do polostínu

Okno orientované na východní či západní stranu, kam dopadá slunce na pár hodin denně, je ideálním místem pro pěstování drobných lobelek v modré, růžové či bílé barvě, převislé bacopy v bílé či fialové, drobné žluté aksamitníky či afrikány pak takové truhlíky krásně rozzáří. Jemné růžové diascie, neboli ostruhatky, dodají sesazovaným truhlíkům na vzdušnosti a prostorovosti. Tyto květiny jsou nenáročné, jen je třeba nenechat substrát nikdy úplně vyschnout a nenechat je volně na dešti, při přelití snadno uhnijí. Protože tyto rostliny nevyžadují každodenní péči, jsou vhodné i na chaty a chalupy.

jemná drobná lobelka vyžaduje pravidelnou zálivkujemná drobná lobelka vyžaduje pravidelnou zálivku
diascie – netradiční letnička vhodná do vícedruhové výsadbydiascie – netradiční letnička vhodná do vícedruhové výsadby

Letničky do stínu

I severní nebo zelení zastíněné okno, kam nedopadá žádné slunce nebo jen na chvíli, nemusí zůstat prázdné. Na takové místo vysadíme begónie, nabízené na trhu v nejrůznějších barvách a velikostech i v převislých odrůdách, jejich hlízy se můžeme pokusit přechovat i přes zimu. Ty budou hezčí na chráněném okně, kam neprší a nefouká, protože jsou křehké. Fuchsie stromkové i převislé v jemných růžových a fialových tónech je třeba více hlídat před molicemi, proto jim bude dobře v průvanu. Pestré netýkavky – impatiens rozsvítí každou mísu či výlevku. Určitě je z čeho vybírat a tak se můžeme s chutí pustit do sázení – počasí nám přeje.

tradiční begónietradiční begónie
fuchsie – křehká kráskafuchsie – křehká kráska

Zdroj obrázků: www.ireceptar.cz

Článek Letničky do truhlíků - na sluníčko a do stínu byl publikován 29. dubna 2012 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...