Jarní truhlíky aneb co za okno, když na letničky je ještě brzy

Tagy:  jarní truhlíky, výsadba, cibuloviny, petrklíče

Sponzorované odkazy:

Jarní truhlíky aneb co za okno, když na letničky je ještě brzy

První teplé dny a nabídky zahradních center lákají milovnice květin k nákupům a výzdobě oken a zádveří květinami. Co ale do truhlíků, abychom neriskovali, že návrat posledních mrazíků nám naši snahu zničí? Počasí je ještě aprílové, zrádné a krátkodobé výkyvy teploty k bodu mrazu mohou letničky nadobro zničit. Ty by se měli za okny objevit až ve druhé půlce května, kdy už je jisté, že se z nich budeme moci těšit až do podzimu.

narcisy představují tradiční základ výsadbynarcisy představují tradiční základ výsadby

Jarní cibuloviny – barevný základ každého truhlíku

S jednodruhovými truhlíky už dnes nikoho nezaujmete. Dejte prostor své fantazii a dopřejte svým truhlíkům prostorovou, barevnou a druhovou pestrost. Základem jarní výsadby jsou drobné cibuloviny prvních poslů jara – narcisy, hyacinty, modřence, nízké tulipány, ladoňky, krokusy. Venku jim nebude takové teplo jako doma v květináči, proto se prodlouží doba květu a vydrží i několik měsíců. Pokud je barevně sladíte a doplníte převislými větvičkami břečťanu či naopak jedním trsem kočiček, dodáte truhlíkům i netradiční prostorovou rozevlátost. Truhlík lze dosadit i panašovaným barvínkem nebo jehličnanem.

bílé tulipány dodají něžnostbílé tulipány dodají něžnost

Dvouletky dodají výsadbě křehkost a jemnost

V jarní nabídce každého zahradnictví jsou nyní macešky a violky všech barev a velikostí. Krásně svým nízkým vzrůstem vyšší cibuloviny doplní a při vhodném výběru dodají třeba zajímavý barevný kontrast. K podsazení jsou vhodné i jemné pomněnky či křehké a huňaté sedmikrásky.

jemné a rozcuchané sedmikráskyjemné a rozcuchané sedmikrásky

Oblíbené a osvědčené petrklíče

Pokud nechcete do osázení jarního truhlíku příliš investovat, doporučuji nákup nenáročných a vděčných petrklíčů. K dispozici jsou v celé škále barev a když je zkombinujete trochu netradičně – třeba s trsy větviček břečťanu, který jste právě na zahradě ostříhali, nebo jedním trsem narcisů a rozcuchanými větvičkami jalovce, získáte i neokoukanou a levnou výzdobu vašich oken.

tradiční petrklíče v netradiční kombinacitradiční petrklíče v netradiční kombinaci

Barevné tipy

A jak sladit barvy? Samozřejmě záleží na vkusu každé z nás, ale když dohromady sesadíte ty, které se v barevném spektru doplňují, nic tím nezkazíte. K jaru patří žlutá a k ní můžete zkombinovat libovolnou další výraznou barvu – nejlépe se hodí modrá nebo červená. Jemné dřevěné truhlíky či misky budou fiaolovo-bílé nebo růžové.

Článek Jarní truhlíky aneb co za okno, když na letničky je ještě brzy byl publikován 4. dubna 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...