Péče o trávník na jaře

Tagy:  trávník, vertikutace, hnojení

Sponzorované odkazy:

Péče o trávník na jaře

Také Váš trávník po zimě vypadá zanedbaně, slehle, nahnile nebo proschle? Potřebuje Vaši péči a rychlý zásah. A tak se bez pořádné dávky jarní práce a péče Váš trávník neobejde. Poradíme Vám, co dělat, aby Vaše snažení přineslo dostatečnou odměnu v podobě zdravého a jasně zeleného hustého trávníku a nestálo Vás to zbytečně mnoho úsilí.

Jak a čím začít

Trávník nejprve prohrabeme jemnými hráběmi od větších zbytků a seschlých loňských drnů. Při této práci zjistíme, že je půda po zimě zhutněná a slehlá. Je tedy třeba do trávníku dostat vzduch, prokypřit ho a podpořit odnožování. Provzdušňování trávníku se nazývá vertikutace. Vertikutátor je vlastně soustava nožů, které rozruší zplstnatělou vrstvu uschlé trávy a mechu. Ty se potom znovu snadno vyhrabou. Vertikutátor naruší také kořeny trav, takže se začnou více rozrůstat, protože snadněji odnožují. Celý trávník se tak obnoví a zahustí.

Jaký vertikutátor vybrat

Pro malé plochy trávníku postačí vertikutační hrábě. Práce s nimi je totiž docela náročná a hloubka provzdušnění je omezená hloubkou zubů. Na větší plochy se určitě vyplatí vertikutátor. Existuje elektrická nebo benzínová varianta, výhodné jsou modely, které mají sběrný koš pro sesbírání vyhrabaných drnů. Při vertikutaci je lepší postupovat do kříže – po úhlopříčce a prořezat trávník ze dvou stran. Po vyhrabání a provzdušnění se na sluníčku ozdraví i plochy napadené plísní.

nejdůležitějším krokem je vertikutacenejdůležitějším krokem je vertikutace

Jak se zbavit nežádoucího mechu

Mech a plevel trávník dusí a brání přístupu potřebných živin. Proto je nutné se těchto nečistot zbavit. Je-li trávník prorostlý mechem na velké ploše, je třeba použít přípravky proti mechu. Můžete si vybrat tekutý nebo ve formě posypu. Mech roste na místech, kde je půda hodně kyselá, proto je vhodné zvýšit pH půdy přidáním dolomitického vápence.

zjara je nutné i pravidelné sečenízjara je nutné i pravidelné sečení

Další krok – hnojení

Po těchto úpravách přichází na řadu hnojení. Můžeme použít hotové hnojivo na trávníky s dlouhodobým účinkem, ze kterého se uvolňují živiny postupně. Začínáme hnojit v březnu a končíme v záři. Použité hnojivo je vhodné k základnímu hnojení i přihnojování. Vysoký obsah dusíku je zárukou maximální regenerace trávníku. Pokud je trávník hodně prorostlý plevely, lze použít speciální hnojivo s herbicidem. Hnojíme zásadně suchý trávník, až po přihnojení ho zavlažíme.

Pokud dodržíte tyto základní postupy a rady, jistě nebude trvat dlouho a dosáhnete požadovaného výsledku – zdravého a krásně hustého trávníku.

Článek Péče o trávník na jaře byl publikován 27. března 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...