Zahrada a podzim – připravte se na zimní mrazy

Tagy:  podzim, zima, sázet, hnojit, sekat, tráva, trávník, listí, hrabat, dřevo, teplo

Sponzorované odkazy:

Zahrada a podzim – připravte se na zimní mrazy

Zimní měsíce nám pomalu, ale jistě klepou na dveře a my bychom se na ně měli náležitě připravit. Nakoupit hřejivou ,,garderóbu“, obstarat dokonalé nepromokavé boty a v neposlední řadě také teplé rukavice, šály a čepice. Ale pokud patříte mezi vlastníky zahrad, i ta potřebuje patřičnou péči před mrazíky, jenž tu mohou být ,,co by dup“. Nenechte své okrasné růže a dokonalý trávník na pospas sněhu, zajistěte jim klidný spánek, ze kterého se probudí jako Šípková Růženka s příchodem spanilého jara, které je políbí na rty…

Dokud je zde ještě podzim, majitelé zahrad pilně sklízí plody své celoroční práce, češou ovoce a sbírají zeleninu, která by s nulovými teplotami jistojistě zahynula. Nevlastníte-li dlouhé pláně a ovocné sady, udělejte pár nezbytných opatření, která vám zaberou sotva jeden víkend.

Hrabání listí je klasická podzimní příprava, autor: leavingplanetHrabání listí je klasická podzimní příprava, autor: leavingplanet

Posekat trávník

Před drsným přívalem sněhových bouří ještě naposledy posekejte trávník, zároveň jej také hnojte, příští rok se budete těšit z čerstvé a voňavé trávy. Pokud máte sekačku se sběrným košem, ušetříte si tak hrabání, které vás čeká s padajícím listím.

Zasázet a pohnojit

Ač se to nezdá, podzim je ideálním obdobím pro sázení dřevin všeho druhu, obdarujte proto svou zahrádku o pár nových přírůstku v podobě jabloní, hrušní či peckovin. Pozor dejte pouze na stromy meruňky, ty jsou na drsné zimy poměrně choulostivé. Až budete s prací hotovy, sazeničky střídmě pohnojte, přes zimu se jim bude lépe dařit.

Shrabat listí

Hrabání listí je sice jedna z činností, která se neřadí k příliš oblíbeným aktivitám, ale pro přípravu na zimu je prostě nepostradatelná. Neshrabané listí by začalo velice rychle hnít, což vámi pečlivě vypěstovanému trávníku zrovna dvakrát nesvědčí. Listí ponechejte pouze kolem citlivých rostlin a trvalek, poslouží jim jako ochrana proti mrazu.

Zajistit teplo

Vlastníte-li krb či krbová kamna, podzim je poslední šancí, kdy nařezat dřevo do zásoby na zátop. Připravte si proto pilu, pořádně ji nabruste, popřípadě očistěte olejem a dejte se do práce, vždyť hlavně vy potřebujete v zimních měsících útočiště, jenž vás pořádně zahřeje. Některé rostliny jsou choulostivé na zimu a mrazy jim příliš nesvědčí, vezměte je proto pod svá ochranná křídla a ve svém obývacím pokoji jim udělejte prostor, kde se budou moci ohřát, na jaře je opět vystavíte ven.

Připravte si dostatek dřeva na tvrdou zimu, autor: ijobPřipravte si dostatek dřeva na tvrdou zimu, autor: ijob

Článek Zahrada a podzim – připravte se na zimní mrazy byl publikován 9. listopadu 2011 v 12.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...