Objevte výhody nízkoenergetických dřevostaveb

Tagy:  dřevostavby, pasivní domy, nízkoenergetické domy, rodinný dům

Objevte výhody nízkoenergetických dřevostaveb

V dnešní době se stále více klade důraz nejen na krásu domu, ale také na jeho funkčnost a návratnost vložených prostředků. Jedním z míst rozpočtu, kde výrazně pocítíme dobrou volbu při rozhodování o našem budoucím domově, jsou náklady na energie, a to konkrétně náklady na topení, případně klimatizaci v letním období.

Specifika dřevostavby

Poslední léta přinesla mnoho novinek v oblasti stavebnictví. Na dům a jeho výstavbu se začalo dívat z jiného úhlu, hodně úsilí bylo věnováno vývoji nových technologických postupů, které by výstavbu zrychlily, zlevnily a samozřejmě přinesly nějaký další užitek. Výsledkem jsou dřevostavby.

Základním materiálem pro výstavbu těchto rodinných domů není nic jiného než dřevo. Slouží k výrobě desek, které sestávají z různých vrstev a přímo z nich se již vyrábí vnější stěny domu.

Rychlejší vytopení

Nová dřevostavba, i když není postavena přímo v nízkoenergetickém standardu, se může pochlubit dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Oproti klasické výstavbě skutečně pocítíme pokles nákladů na vytápění, kromě toho se nám objekt vytopí rychleji. Velký rozdíl je totiž ve schopnosti stěn pohlcovat vyrobené teplo. Klasická zeď způsobí, že na vytopení objektu budeme potřebovat více času a samozřejmě i energie, protože hodně tepla sama pohltí. Naopak v případě dřevostavby zeď teplo velmi zjednodušeně řečeno odráží a tím pádem ho zůstává více v prostoru a vzduch se rychleji ohřeje.

Výborná izolace

Dřevo je mimo jiné také dobrým izolačním materiálem. Stěny tedy teplo samotné nepropouštějí tolik jako zdi klasické, ať už cihlové či panelové. Samozřejmě k dosažení největšího účinku je třeba minimalizovat ztrátu tepla i v dalších místech, která tomu nahrávají, jako jsou třeba okna a dveře.

Tenčí a účinnější

O tepelně izolačních vlastnostech materiálu použitého k výrobě dřevostavby toho bylo napsáno už mnoho, za pozornost však stojí ještě jedna věc, a to je náročnost na prostor. Stěny jsou totiž v případě dřevostaveb také mnohem tenčí než u klasické zděné budovy. Není tak třeba ztrácet cenný prostor v domě a také počítat se silnými stěnami, které jsou typické pro klasicky zateplené objekty.

Převzato z www.haas-fertigbauPřevzato z www.haas-fertigbau

Žádná letní vedra

Nízkoenergetické rodinné domy jsou překvapivě příjemným místem i v létě. Jelikož stěny nepohlcují a nekumulují teplo, nestane se nám, že bude v domě jak „ve výhni“. Klasická zeď ve dne přijme teplo a v noci ho vydává, stěna dřevostavby má stále přibližně teplotu okolí. Zrádným místem jsou pouze okna, proto se vyplatí používat třeba žaluzie, které zamezí vniku paprsků do domu.

Článek Objevte výhody nízkoenergetických dřevostaveb byl publikován 4. července 2011 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...