Hypotéka už nebude výhodnější

Tagy:  hypotéky, úvěry na bydlení, banky

Hypotéka už nebude výhodnější

Téměř každý Čech touží vlastnit byt nebo rodinný dům. Před propuknutím finanční krize tak hypoteční úvěry zažívaly jakožto hlavní zdroj financování nákupu vlastního bydlení obrovský boom. O tom, co je opět vrací na výsluní, jaké novinky žadatele čekají a proč je právě nyní vhodný čas pro pořízení hypotéky, jsme hovořili s Ivanou Bohatcovou, výkonnou manažerkou segmentu Bydlení a úvěry ČSOB.

Čemu přisuzujete zvýšený zájem o hypoteční úvěry, který je patrný od konce loňského roku?

Sešlo se zde několik aspektů Klíčové jsou přitom dva faktory. Úroky u hypoték jsou nyní nejnižší za poslední dva roky a na trhu nemovitostí panuje převis nabídky nad poptávkou. Ten tlačí ceny nemovitostí směrem dolů, a to především v případě bytů. U rodinných domů není pokles tak patrný. Dalším aspektem je, že řada lidí během finanční krize odsouvala rozhodnutí o pořízení vlastního bydlení a nyní, kdy se ekonomika zotavuje, je to pro ně tato otázka opět aktuální.

Je podle vás právě teď vhodný okamžik pořídit si hypoteční úvěr?

Myslím, že zmíněné trendy k tomu přímo vybízejí. Stávající výhodnost hypoték navíc ještě podtrhují nejrůznější plány a záměry vládních stran, zejména pak zvýšení DPH v dvouletém horizontu až na 17,5 %, které by mohlo v důsledku zdražit některé menší byty v novostavbách. Dále se jedná o možnost zrušení daňových odpočtů u hypoték.

Jaké trendy z pohledu banky se u poskytování hypoték dají vysledovat?

Po finanční krizi lze samozřejmě hovořit o zvýšené obezřetnosti finančních domů. Pozitivem je výrazný posun směrem ke zvýšení komfortu klienta. V praxi to znamená například to, že za klienta vyřešíme formality, které by jinak musel obstarávat v různých úřadech a institucích. Řeč je například o výpisu z katastru nemovitostí, odhadu ceny nemovitosti či jejím pojištění. To vše lze nyní obstarat při jedné návštěvě naší pobočky. Hypotéku tak může mít klient vyřízenou do 5 pracovních dnů.

Jaké další benefity ČSOB svým klientům ve vztahu k hypotékám nabízí?

Aktuálně nabízíme například možnost mimořádného splacení hypotéky bez poplatku. Tato akce platí pro hypotéky uzavřené do 1. července 2011.

Jak vlastně vypadá typický žadatel o hypotéku a jaké má preference?

Zpravidla se jedná o středoškolsky vzdělaného člověka, a to téměř v polovině případů. Pak teprve následují vysokoškoláci. Lidí se základním vzděláním je mezi žadateli nejméně. Zajímavým trendem posledních let je také to, že ubylo žadatelů stavitelů a přibylo kupců. Klienti též preferují fixní, nejčastěji pětiletý úrok. O variabilní úrokovou sazbu, která se může kdykoliv změnit v závislosti na vývoji tržních sazeb, má zájem jen zhruba 17 % Čechů.

Jaká je podle vašich zkušeností nejčastější motivace k pořízení hypotéky?

Jedním z nejčastějších důvodů bývá podle našich průzkumů například sňatek či založení rodiny. Češi si totiž zpravidla berou hypotéku v páru. Velká skupina lidí si také pořizuje hypotéku kvůli výhodné situaci na trhu, což je patrné i ze stávajícího růstu zájmu o tento produkt.

Článek Hypotéka už nebude výhodnější byl publikován 16. května 2011 v 01.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...