Sauna doma, to už není luxus

Tagy:  sauna, saunování, relaxace, zahrada

Sponzorované odkazy:

Sauna doma, to už není luxus

Saunování je obecně velmi prospěšné našemu zdraví. Veřejné sauny však mají také řadu záporů, které často přebijí přínos našemu organismu. Pokud si pořídíme saunu domů, můžeme těžit jen z toho dobrého, co nám nabízí.

Sauna v mžiku

Pořídit si saunu je otázkou okamžiku, i z hlediska ceny jsou sauny překvapivě dostupné. Záleží jen na nás, jaký komfort si budeme chtít dopřát. Saunu si lze postavit svépomocí, koupit či nechat udělat přímo na míru.

Druhy saun

Na trhu jsou v dostání sauny různého druhu. Kromě klasické sauny je pak k dispozici také parní sauna či sauna využívající infračervených paprsků. Samozřejmostí jsou pak sauny kombinované. Pro každého zákazníka se přitom hodí jiný typ sauny. Základem pro rozhodnutí by mělo být zvážení zdravotního stavu a individuálních preferencí.

Vysoké teploty a sucho, tedy prostředí klasické sauny, nejsou vhodné pro mnoho lidí. Zejména lidé s dýchacími obtížemi, onemocněním žil, oběhového systému a srdce či různými záněty by se měli klasické suché sauny vyvarovat. Tento druh sauny se totiž vyznačuje vysokými teplotami a velmi nízkou vlhkostí.

Parní sauna je oproti klasické sauně o hodně chladnější, vlhkost je naopak mnohem vyšší. Mnoha lidem je tato variance jednoznačně příjemnější. Dalším typem je sauna využívající infračervených paprsků. Ty ohřívají lidské tělo, typicky na nižší teplotu než tomu je u prvních dvou typů.

Jak si doma zařídit saunu?

Domácí sauna už dávno není nedosažitelným luxusem. Nejjednodušší je zakoupení sauny rozložené, kterou si doma smontujeme a snadno zapojíme. Takovou saunu pořídíme v mnoha modelech. Samozřejmě si můžeme nechat udělat i saunu na míru.

Malá domácí sauna, autor: ShezammMalá domácí sauna, autor: Shezamm

Sauna by se měla umístit do prostorů, které lze dobře větrat a nemají samy o sobě problémy s plísněmi. Také z hlediska bezpečnosti by měla mít určité vlastnosti, musíme počítat s tím, že zde zapojíme kamna, která budou tím nejdůležitějším v naší sauně. Zde si můžeme vybrat buď z klasických kamen na třeba či kamen elektrických nebo plynových.

Umístění sauny

U sauny se nabízí ještě jedna volba – umístění. Můžeme ji totiž instalovat jak v bytě, tak i venku třeba na zahradě. U venkovní sauny je třeba pro ni postavit obdobu zahradního domku a zajistit možnost vykoupat se nebo osprchovat bezprostředně po saunování.

Sprchový kout a sauna v jednom

Protože se sauny na trhu uchytily, výrobci sprchových koutů přišli s novinkou – sprchovým koutem nabízejícím i potěšení ze saunování. Jsou to multifunkční boxy, které umožní využít prostor na maximum.

Článek Sauna doma, to už není luxus byl publikován 30. června 2011 v 22.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...