Venkovní rolety se mohou vyplatit

Tagy:  venkovní rolety, rolety, persiany, izolace, okna, teplo, světlo

Sponzorované odkazy:

Venkovní rolety se mohou vyplatit

Říká se jiný kraj, jiný mrav. Při cestě do zemí Jižní Evropy si můžeme všimnout, že okna vypadají trochu jinak. Po většinu dne jsou zatažená jakousi roletou. Ano, řeč je o venkovních roletách neboli persianách. A jižní národy moc dobře věcí, proč si takovou věc pořídit.

Přesunutí rolety z interiéru do exteriéru

V našich končinách známe hlavně rolety interiérové. Vlastně cokoliv, co má sloužit ke stínění či zajištění soukromí, se instaluje na vnitřní stranu okna. Persiany se však instalují na stranu vnější, což má mnoho výhod.

Chraňte se před teplem i zimou

Venkovní rolety jsou poměrně účinnou ochranou před proniknutím světla a tepla z venčí do interiéru. Schopnost paprsky nepropustit lze snadno ověřit, persiana skutečně dokáže kompletně zatemnit prostor. Kromě světla však dokáže částečně zabránit i teplu, aby vniklo do místnosti. Právě proto jsou standardem ve Středomoří. V létě totiž napomáhají výrazným způsobem k vytvoření snesitelných podmínek v bytě.

Podobně jako v létě i v zimě venkovní roleta pomáhá k dosažení optimální teploty v interiéru. Působí totiž jako izolace. Okny tak neuniká tolik tepla a hlavně se k nim nedostává ledový venkovní vzduch. Persiany tak také pomáhají k úsporám za topení.

Ochrana před zloději

Instalace venkovních rolet také pomůže k ochraně objektu před zloději. Rozhodně je o mnoho jednodušší vloupat se do budovy bez nich, navíc pokud jsou rolety uzamknutelné, situace se případným zlodějům ještě více komplikuje.

Možnosti instalace venkovních rolet

Pokud se pro venkovní rolety rozhodneme, nabízí se několik typů rolet a způsobů instalace. Obecně lze dělit na rolety na tzv. podomítkové rolety a rolety, které se k oknům instalují dodatečně.

Zdroj: kinghouse.czZdroj: kinghouse.cz

Podomítková roleta je taková roleta, u které je kaslík s navinutou roletou schovaný pod omítkou. Nenarušuje tak fasádu, jelikož je vidět pouze samotná stažená roleta. Instalace tohoto typu rolety se dělá obvykle společně s dalšími úpravami fasády. Naproti tomu dodatečně montovaná roleta se montuje na již hotovou fasády a tím pádem je její kaslík viditelný. Může mít však mnoho podob, takže je možné vybrat roletu s takovým kaslíkem, který bude ladit se zbytkem exteriéru.

U rolety vybíráme jednak způsob instalace, materiál a barvu, také ale mechanismus ovládání. Rozeznávají se manuální navíječe a elektronické ovládání. U manuálního navíječe volíme jeho konkrétní podobu zejména dle možností prostoru.

Článek Venkovní rolety se mohou vyplatit byl publikován 19. května 2011 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...