Sprchová vanička – ano či ne?

Tagy:  koupelna, vanička, vana, sprchový kout, sprcha, sprchový box

Sponzorované odkazy:

Sprchová vanička – ano či ne?

Sprchový kout již dávno přestal být zbytečností zabírající místo v koupelně. Dle jednoduchých výpočtů lze totiž dojít k závěru, že přispívá k šetření vody, navíc je sprchování mnohem zdravější než denní koupání, o rychlosti ani nemluvě. Jak ale koupelnu zařídit, jak udělat sprchový kout? Většinou přichází jedno velké dilema – sprchovou vaničku ano či ne?

Sprchové kouty a zástěny

Pokud máme chuť se denně sprchovat, musíme si k tomu vytvořit příhodné podmínky. Základem je se rozhodnout, zda se budeme sprchovat ve vaně, nebo jestli si pořídíme sprchový kout. I vana totiž může ke sprchování výborně posloužit, stačí si vybrat správnou zástěnu, popřípadě pomůže i sprchový závěs. Větší komfort nám však dopřeje samostatný sprchový kout. Bývá totiž v úrovni těsně nad zemí, lze do něj tedy mnohem pohodlněji vstoupit. To ocení také lidé se sníženou pohybovou schopností.

Sprchový kout – jak na něj?

Pokud se rozhodneme pro samostatný sprchový kout, období otázek teprve přichází. Sprchový kout může mít totiž mnoho podob. Můžeme využít prodávaných sprchových vaniček či celých sprchových koutů a boxů nebo se můžeme pokusit o postavení sprchového koutu bez využití jakýchkoliv prodávaných dílů. Samozřejmě, každá varianta má svá pro a proti.

Sprchové vaničky

Nabídka sprchových vaniček je opravdu široká. Vybírat můžeme z různých tvarů, velikostí, materiálů či barev. Do koupelny s dostatečným prostorem jistě vybereme krásnou sprchovou vaničku, která přesně zapadne do interiéru. Nové materiály vytvářejí vzhledově příjemnější povrchy, jsou také bezpečnější a odolnější, a to jak poškrábání tak prolomení. Materiály také nemění barvu.

Pokud si budeme přát některou z nových moderních sprchových vaniček, jistě si budeme muset připlatit. Výsledkem však může být atypický model doplněný například o dřevěné rošty či další příslušenství.

Tradiční sprchová vanička, autor: wdbathrooms.co.ukTradiční sprchová vanička, autor: wdbathrooms.co.uk

Sprchové vaničce lze říci „ne“

Mnoho koupelen potřebuje spíše vybudování sprchového koutu na míru. Nabídka vaniček je přeci jen omezená, zejména velikost a tvar může být často nevhodný pro naše specifické potřeby. V tomto případě můžeme zcela s klidem na vaničku zapomenout a kout si udělat přesně dle svých přestav, pouze s použitím vhodného materiálu běžně používaného v koupelně. Je jen třeba myslet na dobrou izolaci v místě sprchového koutu a vhodné vyspádování. Tato varianta nám však umožní naprosto bezbariérový vstup do sprchového koutu.

Kout bez vaničky, autor: chinashowerrooms.comKout bez vaničky, autor: chinashowerrooms.com

Článek Sprchová vanička – ano či ne? byl publikován 7. května 2011 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...