Bambus v bytě – od podlah až po police

Tagy:  bambus, přírodní materiály, bytové doplňky, misky, prostírání, koš na prádlo, misky, svíčky

Sponzorované odkazy:

Bambus v bytě – od podlah až po police

Bambus je rostlina pocházející z daleké Asie. V našich domovech se s ním však můžeme setkat čím dál tím častěji, a to nejen jako s pokojovou rostlinou, ale také v podobě nábytku, prostírání nebo třeba krabiček.

Bambus jako „pokojovka“

Bambus je označení celé skupiny rostlin, známe téměř 1500 druhů. Jedná se o dřevnaté trávy, některé z nich mohou dorůstat až 40 metrů. Ve své domovině, kterou je třeba Čína, je tato rostlina hojně využívána. V našich končinách je však pěstována zejména v bytech jako okrasná zelená rostlina. Už se objevují také bambusy odolávající nízkým teplotám, nebude s ním tedy problém ani na zahrádkách.

Bambus jako rostlina je skutečně zajímavý, obvykle má zářivou zelenou barvu, mnoho druhů se pyšní také bohatými střapatými listy. Pěkně působí, pokud rostlinu umístíme do nádoby jak jinak než z bambusu.

Bambus jako pokojová rostlinaBambus jako pokojová rostlina

Bambus jako motiv

Bambus bývá často vyobrazován na řadě bytových doplňků. Dobře se vyjímá třeba na paravánech, polštářcích nebo plakátech a obrazech.

Vděčný motiv bambusuVděčný motiv bambusu

Bambus na podlaze

Bambus je ve své domovině naprosto univerzálně používaný. Slouží dokonce i jako stavební materiál či surovina na výrobu podlahových krytin. Právě tímto způsobem si můžeme trošku proteplit, zútulnit byt. Také se z něj vyrábějí podložky a předložky různých formátů a barev.

Bambus na podlaháchBambus na podlahách

Nábytek nejen z ratanu

Ratanový nábytek se osvědčil, nejinak tomu je i u bambusu. Nábytek z obojího materiálu je příjemný a vnese do bytu trochu přírody. Z bambusu se vyrábí snad jakýkoliv typ nábytku, nejčastěji se setkáme asi se stolečky, poličkami, zajímavá je také třeba postel z bambusu. Můžeme si také vybrat odstín materiálu a způsob povrchové úpravy.

Nábytek z bambusuNábytek z bambusu

Bytové doplňky z bambusu

Bambus slouží rovněž k výrobě celé řady drobnějších předmětů. Některé jsou původně především funkční, jiné plní hlavně roli dekorace. Obecně je bambus používán stejným způsobem jako dřevo. Díky jeho vlastnostem se z něj však tradičně vyrábějí třeba také misky nebo asijské parní hrnce. Materiál sám o sobě je to velmi příjemný, zajímavý je také jeho hladký, tvrdý povrch.

Pokud se do bambusu zamilujeme, máme na výběr z široké řady nejrůznějších předmětů. Jednak se bambus používá jako primární surovina k výrobě řady předmětů, také se ale používá k dekoraci a dokombinování. Pořídit si tak můžeme třeba koše na prádlo, krabičky, misky, podložky, v kombinaci s dalším materiálem pak bambus najdeme třeba i na vázách či dávkovačích na mýdlo.

Bambusové doplňkyBambusové doplňky

Článek Bambus v bytě – od podlah až po police byl publikován 18. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...