Zvlhčovače vzduchu nejen do paneláku

Tagy:  vlhkost vzduchu, suchý vzduch, topení, panelový dům, zvlhčovač vzduchu, aromaterapie

Sponzorované odkazy:

Zvlhčovače vzduchu nejen do paneláku

Zejména majitelé bytů v panelových domech mají často problémy s nízkou vlhkostí vzduchu. Ta však nemusí být pouze nepříjemná, u některých osob má vliv i na jejich zdraví. Řešení však není nijak složité, stačí se porozhlédnout po správných výrobcích.

Suchý vzduch a zdravotní komplikace

Vzduch s nízkou vlhkostí může být příčinou mnoha nepříjemností. Právě tyto zdravotní problémy nás často upozorní na to, že něco není zcela v pořádku. Nejběžnější je škrábání v krku, pálení očí nebo únava. Celkově má suchý vzduch vliv zejména na sliznice a dýchací cesty. Situaci také hůře snášejí alergici a astmatici.

Co za suchý vzduch může?

Suchý vzduch může být způsoben třeba neustálým vytápěním bytu. V kombinaci s častým větráním či špatným těsněním oken dochází k tomu, že vlhkost z bytu uniká.

Jak problém suchého vzduchu řešit?

Problém suchého vzduchu se dá řešit relativně snadněji než problém vzduchu příliš vlhkého. V ideálních případech se o problém se suchým vzduchem postará izolace a výměna oken. Právě špatně těsnící ona jsou často příčinou problému. Obvykle však takové úpravy nejsou tak snadné, naštěstí je však možnost vzduch záměrně zvlhčovat. K tomu slouží jak výrobky běžně prodávané, tak i třeba květiny či podomácku vyrobené odpařovače.

Odpařovače a zvlhčovače

Nejklasičtější pomůckou používanou ke zvýšení vlhkosti je odpařovač na topení. Nádobka, do které se nalije voda a která se zavěsí na radiátor. Teplem se voda odpařuje a dochází ke zvlhčování vzduchu. Tento způsob je sice osvědčený, zato však často méně účinný. Ve většině případů má jen malý efekt.

Zvlhčovač do dětského pokoje od BionaireZvlhčovač do dětského pokoje od Bionaire

Většího výsledku obvykle docílíme využitím některého z elektronických zvlhčovačů vzduchu. Většina z nich působí buď na principu tvorby páry nebo kapiček ultrazvukem.

Nabídka zařízení zvlhčujících vzduch je opravdu široká. Výrobci přinášejí na trh zvlhčovače jednoduché i složitější, některé vzduch i ionizují. Setkáme se s přístroji různě výkonnými, myslí se tak na velikost. Řada z nich také udržuje stálou vlhkost vzduchu, není tedy třeba již se problémem zabývat.

Aromaterapie, spojte příjemné s užitečným

Při zvlhčování vzduchu můžeme využít také účinků vonných olejů. Pro někoho jsou příjemným zpestřením, jinému mohou pomoci zdravotně. Třeba eukalyptový olej je vhodný jak pro řadu onemocnění dýchacích cest, tak třeba i pro alergiky tím, že čistí vzduch.

Článek Zvlhčovače vzduchu nejen do paneláku byl publikován 21. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...