Plakáty, to správné oživení stěn

Tagy:  plakáty, obrazy, doplňky, grafika, fotografie, zdi, dekorace

Sponzorované odkazy:

Plakáty, to správné oživení stěn

Plakáty byly po dlouhá léta výsadou dětských pokojíčků, případně se jimi polepovala nevzhledná umakartová jádra. Jejich pestrá nabídka však dnes nahrává jejich dalšímu využití.

Plakáty – vytlačí klasické obrazy?

Obrazy, přesně tím se tradičně zdobily naše příbytky. Nevadilo, že rám třeba nebyl až tak vzhledný a že obraz do interiéru dokonale nezapadl. Důležité bylo, že to byl obraz, pravý obraz, žádná náhražka z dětského pokoje. Právě tam byly totiž odkázány prakticky všechny plakáty. Taky na jednu stranu nebylo divu. Většina z nich pocházela z časopisů a rozhodně se nejednalo žádné skvostné dílo.

Dnešní doba však, zdá se, role obrací. Stále častěji se setkáváme s plakáty, a to jak v obchodech, tak i v interiérech, které byly navrženy uznávanými mistry oboru. Konečně se začínají plakáty doceňovat. Nízké náklady a snadnost výroby jim konečně nahrávají k oblíbenosti.

Co s plakáty?

Plakáty lze použít minimálně na deset způsobů. Samozřejmě, nejjednodušší je plakát obyčejně vystavit, pověsit. Jeho trvanlivost zaručíme umístěním pod sklo. Použít můžeme také jakýkoliv rám dle libosti. Omezovat se přitom nemusíme pouze na zeď, dobře se s ním ozdobí třeba i dveře skříní. Z plakátů, ať už celých či rozřezaných, lze vytvořit zajímavou mozaiku. Některé také dobře poslouží třeba na potažení krabic či šuplíků.

Plakáty nejen pro cestovatele

Oblíbené jsou plakáty s motivem cestování. Může se jednat o klasickou fotografii pobřeží, mnohem lépe však vypadají třeba plakáty připomínající reklamu na známá turisty vyhledávaná místa. Stačí si jen vybrat, zda preferujeme moderní styl či vintage, grafiku či fotografie. Klasikou je samozřejmě Paříž, rozhodně ale není ohraná. Vždy ji najdeme v nějakém novém, originálním provedení.

Vintage a filmy

Filmové a vintage plakáty se také těší oblibě. Navíc můžeme mít i verzi dva v jednom. Vintage samo o sobě zaznamenalo ohromný úspěch. Ve spojení s filmem pak může být námět plakátu ještě mnohem bližší.

Skutečné umění

I plakáty jsou dnes často mistrovskými kousky. Jsou ukázkou pravého umění, autorova originálního pohledu na svět, jeho vybroušené techniky i dlouhých hodin tvrdé práce. Pokud nás však klasická kresba či malba neuchvacuje, můžeme sáhnout po umění moderním.

Nebojte se barev

Plakáty jsou skvělým způsobem, jak vnést do interiéru více barev. V jednoduše řešeném prostoru udělají dva nebo tři plakáty velký kus práce.

Článek Plakáty, to správné oživení stěn byl publikován 23. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...