Kaktusy a sukulenty v bytě – inspirace nejen Mexikem

Tagy:  kaktus, sukulent, rostliny, květiny, zahrada, opuncie, aloe, agáve, juka

Sponzorované odkazy:

Kaktusy a sukulenty v bytě – inspirace nejen Mexikem

Kaktusy a sukulenty, rostliny, které nevyžadují téměř žádnou péči a přesto nadělají v bytě i na zahradě spoustu parády. Stačí si jen vybrat z bohaté nabídky těchto zajímavých rostlinek.

O kaktusech a sukulentech

Kaktusy a sukulenty patří k velmi odolným rostlinám. Pocházejí z oblastí, které se vyznačují sušším a teplejším klimatem. Pro mnohé je však překvapením, že za kaktusy nemusíme vyrážet do dalekých pouští. Stačí se vydat do Španělska či Itáliea už je můžeme obdivovat, a to jak v zahradách tak i v přírodě. Třeba mohutné opuncie se zde pěkně zabydlely.

Často není zcela jasné, co je kaktus a co sukulent. Běžně se tato slova objevují vedle sebe na stejné úrovni. Za kaktusy bývají obvykle označované ty rostlinky, které jsou obaleny trny. Za sukulenty se naopak považují rostliny holé. Pravdou však je, že sukulent je označení pro celou řadu rostlin. Jedná se o rostliny, které mají domovinu v suchých oblastech a které umí shromažďovat tekutinu ve svém těle. Mezi sukulenty pak patří i kaktusy.

Autor: vivevansAutor: vivevans

Vyberte si, který se vám líbí

Nabídka kaktusů a dalších sukulentů je skutečně bohatá. K dostání jsou zejména malé rostliny, které se dobře hodí k sestavování celých aranžmá. Díky bohatosti tvarů a barev skvěle poslouží jako originální dekorace. Mnoho z nich navíc skutečně kvete, můžeme se tedy těšit na drobné i větší kvítky. Při nákupu si však musíme dát pozor, buď musíme zavítat ke skutečným odborníkům nebo si nastudovat literaturu. Často jsou totiž kvítky na rostliny dolepovány.

Autor: exfordyAutor: exfordy

Divoký západ nebo pestré barvy Španělska

S kaktusy a sukulenty si můžeme skutečně hrát. Výraz jim vtiskneme třeba výběrem ozdobného obalu. Vyjímají se samozřejmě v klasické terakotě, která barvou připomíná Mexiko. Zvolit však můžeme i pestré hladké glazované obaly, které zase budou mít spíše nádech jihu Evropy.

Autor: EveryspoonAutor: Everyspoon

Opuncie i do českých podmínek

Jedním z nejlepších sukulentů, který můžeme pěstovat u nás klidně i venku, je opuncie. Je mrazuvzdorná a navíc výrazně připomíná teplé kraje. Dokáže se hodně rozrůst a majitele také potěší krásnými květy a plody, které se běžně konzumují.

Agáve, aloe a další sukulenty

Oblíbenými a hojně pěstovanými sukulenty jsou třeba aloe, juka či agáve. Známé jsou hlavně svými bohatými růžicemi skládajícími se z dužnatých listů. Jsou vhodné zejména jako pokojové rostliny, třeba aloe je pak také využitelná v domácnosti například k ošetřování ranek.

Článek Kaktusy a sukulenty v bytě – inspirace nejen Mexikem byl publikován 24. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...