Vlhkost v bytě – jak na ni?

Tagy:  vlhkost, byt, dům, zdivo, izolace, okna, plísně, vlhký vzduch

Sponzorované odkazy:

Vlhkost v bytě – jak na ni?

Velká část bytů má problémy s vlhkostí vzduchu. U panelákových bytů bývá vzduch obvykle nepříjemně suchý, v cihlových budovách je však problém zcela opačný – vzduch je vlhký až příliš. A ani toto není v žádném případě výhra.

Vysoká vlhkost v bytě je problém

Byty s vysokou vlhkostí často nejsou zrovna příjemným místem k bydlení. „Opocená“ okna jsou přitom tím nejmenším problémem. Vlhkost může mít negativní vliv jak na naše věci, tak i na zdraví. U majetku je většinou negativní dopad vlhkosti patrný, u zdraví však ani zdaleka ne. Jestliže jsou již přítomny plísně, dopad na zdraví vlhkost jisto jistě mít bude. Pokud se však ještě plíseň neobjevuje, neznamená to, že naše zdraví ohroženo není. Obvykle se však bohužel zdravotní komplikace nespojují s životními podmínkami.

Hledejte příčinu

Pokud máme problémy s vlhkostí, je třeba hledat příčinu a pak také optimální řešení. Důvodů zvýšené vlhkosti může být řada. Jednak se může jednat o nedostatečnou cirkulaci vzduchu a následkem toho zadržování vzniklé vlhkosti v prostoru. S dalším problémem se setkáme v okamžiku, kdy místnost sousedí s nevytápěnými prostory či je zeď nedostatečně odizolovaná. Zde pak rovněž dochází ke srážení vlhkosti. Stejný výsledek má i nevhodné kombinování materiálů.

Odstraňte příčinu

Příčinu vlhkosti je třeba odstranit, pokud je to alespoň trochu možné. Při nižší vlhkosti často stačí pouhé větrání a vytápění. V horších případech často dobře řeší situaci zateplení, jedná se však již o náročnější záležitosti.

Kuchyně a koupelny

Velký problém s vlhkostí bývá v koupelnách a kuchyních. V koupelně je třeba používat větráky a také zavírat dveře do ostatních prostor, aby se vlhkost nešířila. V kuchyni potom při vaření větráme a také využíváme digestoře.

Částečná řešení

Vlhkost lze poměrně dobře řešit částečně díky různým přístrojům. Existuje řada odvlhčovačů, aktivního a pasivního typu. Pasivní odvlhčovače využívají vlastností určitých materiálů, které se vyznačují extrémní savostí. Natahují tedy do sebe vzdušnou vlhkost. Aktivní odvlhčovače pak fungují tak, že do sebe nasávají vzduch, z něhož vytahují vlhkost a často ho i čistí.

Kontrolujte situaci

Vlhkost může narůstat a klesat v čase. Je tedy dobré toto sledovat, k zakoupení jsou totiž měřiče vlhkosti. Je dobré měřit vlhkost jednak při různých venkovních teplotách či vlhkosti, tak i zkoušet větrat a pozorovat změny. Mnohokrát se totiž dá účinným větráním situace dobře korigovat.

Článek Vlhkost v bytě – jak na ni? byl publikován 25. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...