Malá koupelna v paneláku – jak si s ní poradit?

Tagy:  koupelna, panelák, vana, sprchový kout, nedostatek prostoru, panelákový byt

Sponzorované odkazy:

Malá koupelna v paneláku – jak si s ní poradit?

Malé koupelny jsou pro paneláky velmi typické. Je jedno, zda je koupelna zděná nebo z nevzhledného umakartu. Její rozměry a výchozí řešení často jejím uživatelům prostě nevyhovují.

Otázka priorit

U plánování změn koupelny malých rozměrů je velmi důležité stanovit si priority a podle nich při samotném návrhu postupovat. Má se tam vejít pračka? Chci velkou vanu, sprchový kout? Chci luxusní koupelnu? Nejen tyto otázky by měly zaznít. Jakmile budou zodpovězeny, jsme o krok blíže k perfektní malé koupelně.

Barevnost koupelny

Dle našeho vkusu volíme barevnost budoucí koupelny. Barvy umí zázraky a i opticky zvětšit malou koupelnu. Jako vždy se doporučují světlé odstíny, jednoduchost, mohou se uplatnit i zajímavé detaily. Koupelnu také promění zrcadla, opticky ji zvětší, dodají ji vzdušnost.

Pokud to alespoň trochu jde, je výborným počinem vpustit do koupelny trochu denního světla. K tomu poslouží třeba luxfery. Při dobrém výběru propustí světlo dovnitř a přitom nenaruší soukromí.

Malá, ale krásná a šikovně poskládaná, autor: builderstown.co.ukMalá, ale krásná a šikovně poskládaná, autor: builderstown.co.uk

Otázka vany a koutu

Různé moderní vany a sprchové kouty majitelům malých koupelen často nahrávají. Zejména kombinace vany, zástěny a třeba i sprchového panelu je dobrým krokem. Není ale nutné kupovat hotové sestavy, je možné si to celé vytvořit z jednotlivých dí­lů.

Někteří majitelé koupelen ani vanu nebudou postrádat a mohou si dopřát o to kvalitněji navržený sprchový kout. Dnešní sprchové kouty jsou často multifunkční, a tak nám dovolí využívat ho také třeba jako saunu či páru.

U skutečně malinkých koupelen se nabízí ještě jedno řešení, se kterým se můžeme setkat ve větší míře třeba na jihu Evropy. Koupelna není vybavena ani samostatnou vanou, ani koutem. Podlaha je kvalitně udělaná, obložená neklouzavým materiálem a vybavena odtokovým kanálkem. V místnosti není žádná zástěna, která by zabírala místo, sprcha samotná také prostor nevyžaduje. Taková koupelna může mít skutečně miniaturní rozměry.

Vyberte chytře umyvadlo

Ne každý potřebuje v koupelně velké umyvadlo zabírající spoustu místa, klasické malinké je zas příliš malé a navíc dosti nevzhledné. Řešením jsou mini moderní umyvadla, která jsou krásná a zaberou méně cenného prostoru.

Autor: shinoAutor: shino

Vynechejte úložné prostory

Některé věci ukládané běžně v koupelnách můžeme přesunout jinam. Týkat se to může třeba čistých osušek a ručníků nebo čistících přípravků. Měly by být po ruce, v koupelně ale bezpodmínečně být určitě nemusí.

Pozor na vlhkost

V malých koupelnách může být velkým problémem vlhkost. Je proto důležité zajistit dostatečné odvětrávání.

Článek Malá koupelna v paneláku – jak si s ní poradit? byl publikován 23. února 2011 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...