Stolní lampa – nepodceňte její výběr

Tagy:  lampa, lampička, pracovní stůl, kancelář, psací stůl, stolní lampa

Sponzorované odkazy:

Stolní lampa – nepodceňte její výběr

Stolní lampa, věc, která by neměla chybět u žádné pracovní plochy. Jak děti, tak dospělí by měli mít k dispozici kvalitní zdroj přiměřeného světla.

Vybírejte pečlivě

Stolní lampu je potřeba vybírat skutečně pečlivě. Je lepší volit mezi mohutnějšími kusy. Dobrou volbou jsou jistě různě nastavitelné lampy. Další věc, kterou nelze podcenit, je síla žárovky, kterou lampa snese. Mnoho zejména laciných lamp, byť jsou označeny jako lampy stolní, je uzpůsobeno pouze slabým žárovkám a navíc mají jen malou objímku. Takové modely jsou prakticky nepoužitelné, protože nemohou poskytnout dostatek světla. Většinou lákají pouze na cenu, která je ovšem i tak vysoká vzhledem k tomu, co tyto lampy nabízejí. Nevyplatí se ani zkoušet vyměnit doporučovanou sílu žárovky za silnější kus, jelikož se z lampy může stát časovaná bomba. Není výjimkou, že se při silnější žárovce materiál zdeformuje či že dojde k závažnější nehodě. Zejména u dětí je to hazard.

Kvalita je důležitá

Z výše uvedených faktů je zřejmé, že lampa není věc, na které by se mělo šetřit. Mimo to se však nabízí ještě jeden důvod – životnost. Laciné lampy totiž vydrží velmi málo, mnoho z nich nepřežije první rok používání. Zejména plasty podléhají času a také větší tepelné zátěži.

Ploše na míru

Stolní lampa má dobře osvětlit celou plochu, která je využívána pro práci. Nejde tedy jenom o světlo dopadající na školákův sešit, ale také na knihy rozložené vedle. Lampa se vybírá a umísťuje dle toho, jakou rukou školák či dospělý píše. U praváků se zdroj světla umístní nalevo, u leváků pak na pravou stranu, vždy tak, aby při psaní ruka nestínila.

Vhodná lampa, autor: konceptech.comVhodná lampa, autor: konceptech.com

Naučit se dobře využívat světlo patří u školáků k základním návykům vedoucím k dobrým školním výsledkům. Někdy se to sice může tvářit jako nemožné, ale řada případů školního neprospěchu může být zapříčiněna i nevhodnými podmínkami k domácímu učení.

Podpořte koncentraci

Světlo nebývá příliš často spojováno se schopností koncentrovat se. Přesto může mít skutečně svoji roli při problémech se soustředěním. Ideální je samozřejmě přirozené světlo, kvalitní žárovky jsou však věcí, které se nevyhneme. Světlo by mělo dopadat na celou plochu v příjemné intenzitě. V každém případě se musíme vyhnout blikajícím žárovkám či lampám. Pokud máme při používání světla nepříjemný pocit, může být způsobem právě téměř nepostřehnutelným problikáváním. To při dlouhodobém používání působí velmi rušivě.

Článek Stolní lampa – nepodceňte její výběr byl publikován 12. března 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...