Parapety oken nezanedbejte

Tagy:  okno, parapet, rostliny, bylinky, truhlíky

Sponzorované odkazy:

Parapety oken nezanedbejte

Okna vpouštějí do bytu světlo, energii, kterou dává slunce. Zaslouží si více pozornosti, jsou místem, které lze zútulnit, a to hlavně díky parapetu.

Co je parapet?

Parapet každý zná, přesto je jeho definice jaksi nedostatečná, těžko se hledá. Pro někoho je parapetem to slabé prkénko, které je přidělané před oknem. Parapet by ale měla být vlastně celá zídka táhnoucí se od země až k oknu. Ta je pak až zakončená prknem nebo jiným materiálem, který ji začišťuje a vytváří odkládací prostor. V mnoha bytech však tato zídka chybí a zůstává pouze plocha.

Parapet vnitřní a vnější

Existují dva druhy parapetu, parapet vnější a vnitřní. Dle způsobu vsazení okna mohou být oba, ale nemusí. Na ten vnější se pokládá materiál odolávající povětrnostním podmínkám, u vnitřního parapetu si již můžeme více vyhrát. Obkládá se nejčastěji dřevem či dlaždičkami.

Využití parapetu

Možností využití parapetu je spousta a vždy nám umožní byt zútulnit. Dle potřeby můžeme využít parapet vnitřní a vnější. Parapet je výhodné místo hlavně proto, protože je zde nejvíce světla a tudíž nejpříhodnější místo pro pěstování rostlin.

Autor: Robbie1Autor: Robbie1

Parapet a rostliny

Na vnitřní a vnější parapet jsou často umísťovány rostliny. Pokud si chceme parapet takto ozdobit i my, musíme dbát na dobrý výběr květin. Každá vyžaduje jiné podmínky a při nedostatku pozornosti by se nám mohlo jednoduše stát, že rostlina nebude prospívat nebo odejde úplně. Dbáme tak na to, jaké světelné podmínky rostlina vyžaduje, zda snáší přímé sluníčko, nebo jestli naopak potřebuje polostín či stín. Parapet na slunečné straně se totiž v některých dnech mění ve skutečnou výheň.

Vnější parapet často slouží k pěstování bankonových květin, které potěší v létě svými pestrými květy. Výborný může být také pro pěstování bylinek. Zde velmi záleží na umístění a klimatických podmínkách, někdy je možné nechat bylinky celý rok se zvýšenou péčí v zimě. V každém případě kuchyňské parapety jsou pro truhlíky s bylinkami jak dělané.

Autor: IrishFiresideAutor: IrishFireside

Z parapetu bar

Další možností, jak parapet v kuchyni využít, je přeměnit ho v bar. Zejména při krásném výhledu je to trefa do černého. Pravděpodobně budeme muset původní parapet vyměnit za silnější desku a vytvořit tak jakýsi pultík. Ten je ale třeba na snídaně jak dělaný.

Parapet lze také využít k odkládání hezkých kousků nádobí, které používáme téměř bez ustání, jako třeba čajové servisy. Autor: ewen and donabelAutor: ewen and donabel

Článek Parapety oken nezanedbejte byl publikován 9. března 2011 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...