Vánoční betlém může být dřevěný, papírový, keramický nebo perníkový

Tagy:  Vánoce, vánoční dekorace, svátky, betlém, perník, keramika

Sponzorované odkazy:

Vánoční betlém může být dřevěný, papírový, keramický nebo perníkový

Mnoho z nás s oblibou zdobí svůj domov v předvánočním čase. Vybíráme dekorace, které nám budou připomínat nadcházející čas vánoční a zpříjemňovat dobu strávenou doma o vánočních svátcích. Jednou z těchto dekorací je právě i betlém.

Vánoční symbolika

Vánoce jsou snad více než kterékoliv jiné svátky v roce spojeny s různými symboly. Rozvěšujeme jmelí, schováváme šupinky, také ale stavíme betlém na dobře viditelné místo. Ten pak připomíná jeden z nejznámějších a nejdůležitějších biblických příběhů, narození Ježíše.

Betlém v našich domovech

Vánoční betlém může mít tisíce podob, vždy mu však bude jedno společné – postavičky představující konkrétní osoby vystupující v biblickém příběhu. Hlavním tvůrcem vánočního příběhu je narozený Ježíšek uložený v jesličkách a Marie s Josefem. Tyto tři postavy dále doplňuje celá řada dalších osob, jako jsou pastýři, andělé či třeba domácí zvířata.

Betlém mnoha podob

Betlém se stal jednou z nejpopulárnějších vánočních dekorací. Najdeme ho v mnoha různých provedeních. Vyrábí se z nejrůznějších materiálů, lze koupit obyčejné betlémy vyráběné ve fabrikách, malosériové či originální výrobky. Betlém si také můžeme vyrobit doma, ať už sami nebo s dětmi.

Nejčastěji používanými materiály pro výrobu betlému jsou dřevo, keramika, papír, bohužel se stále častěji setkáváme i s betlémy plastovými. Některé originální výrobky však mohou být ze skla, kamene, kůže nebo třeba různých přírodnin.

Voňavé dřevo

Velmi oblíbené jsou betlémy vyrobené ze dřeva. Možnosti zpracování dřeva jsou totiž ohromné, takže si každý mezi těmito výrobky jistě vybere. Některé betlémy jsou velmi klasické, do detailu propracované a také skutečně hodnotné. Lze ale pořídit i modernější kousky využívající čistých linií, geometrických tvarů či stylizace.

Stylizovaný dřevěný betlém, autor: Dřevěná dílna Fler.czStylizovaný dřevěný betlém, autor: Dřevěná dílna Fler.cz

Papírové betlémy v mnoha podobách

Papír je vynikající materiál, který lze použít i k výrobě betlémů. Mimo dříve běžných rozkládacích papírových betlémů jsou k dostání třeba i betlémy vyrobené z papírové hmoty, malé betlémy sloužící jako přáníčka či betlémy vyprávějící příběh o Ježíškovi těm nejmenším.

Papírový betlémek, autor: bursikova.kaca Fler.czPapírový betlémek, autor: bursikova.kaca Fler.cz

Oblíbená keramika

Keramické dekorace jsou stále v oblibě a nejinak tomu je i u keramických betlémů. Hlína je velmi tvárný materiál a betlémy tak mají tisíce podob. Opět se setkáváme s jednoduchými i velmi propracovanými kousky.

Keramický betlém sestavený z mnoha komponentů, autor: Božulka Fler.czKeramický betlém sestavený z mnoha komponentů, autor: Božulka Fler.cz

Sladké perníkové

Nádherně ozdobí náš příbytek i perníkový betlém. Baculaté perníčky zdobené polevou jsou samy o sobě dostatečně vánoční. O správnou atmosféru se postará také příjemná perníková vůně.

Perníkový betlém, autor: kacenkabrno Fler.czPerníkový betlém, autor: kacenkabrno Fler.cz

Článek Vánoční betlém může být dřevěný, papírový, keramický nebo perníkový byl publikován 23. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...