Látkové rolety – krásné a účelné řešení

Tagy:  roleta, okno, dveře, zastínění, textil

Látkové rolety – krásné a účelné řešení

Hledáte něco, co dodá vašemu interiéru šmrnc, nebo prostě jen potřebujete vyřešit pohledy kolemjdoucích narušující vašemu soukromí? V obou případech vám skvěle poslouží látkové rolety.

Rolety pro všechna okna

Ať vlastníte jakýkoliv typ okna, nemusíte si dělat obavy o to, jestli pořídíte vhodnou roletu. Na trhu jsou k dostání rolety s různými mechanismy montáže, v různých rozměrech.

Typy látkových rolet

Látkové rolety mohou být instalovány různými způsoby. Náš výběr by měl záviset jak na typu daného okna, tak na našich představách o vzhledu rolety.

Setkat se můžeme s roletami, které se připevňují přímo na okno, lépe řečeno na křídlo PVC okna. Ve vrchní části křídla se pak nachází kryt návinu, který má za účel skrýt navinutou roletu, aniž by to rušilo vzhled interiér. Tento kryt je k dostání v různých dezénech od bílé vhodné pro klasická plastová okna až po imitaci dřeva. Roleta tohoto typu pokrývá v podstatě pouze samotné křídlo okna, okno lze tedy i se staženou roletou otevírat.

Dalším typem rolety, se kterým se setkáváme, jsou rolety montované před okno. Jednou z variant je zcela jednoduchá roleta vybavená plastovými díly. Její využití se předpokládá u menších ploch. K dostání jsou také rolety určené k využití zastínění větších ploch, rozdíl je v použitých materiálech.

Látková roleta CALYPSO, zdroj: ezaluzie.czLátková roleta CALYPSO, zdroj: ezaluzie.cz

Látkové rolety pro střešní okna

Ani majitelé střešních oken nemusí smutnit. Látkové rolety se totiž přizpůsobily i různým typům střešních oken. Charakteristické jsou hliníkovým krytem návinu a také postranními vodícími lištami, obojí je řešeno v rámci jakéhosi společného rámu, který je dodáván v několika provedeních. Tento způsob upěnění zajišťuje, že bude roleta vždy na správném místě.

Design látkových rolet

To, co dělá rolety často tak lákavé, je jejich design. Nabízejí se totiž v nepřeberném množství barev a vzorů, což je dáno snadnou dostupností materiálu. Budoucí majitelé tak při výběru rolety nejsou nijak omezeni. Látky mohou mít různé struktury či vzory v neomezené barevné paletě přizpůsobující se trendům. Zejména ti, kteří vlastní atypický interiér či ho chtějí něčím ozvláštnit, mají možnost využít nejnovějších dezénů. Ratolesti zase ocení veselé postavičky procházející se po roletě, zatímco je rodiče ukládají spát.

Díky těmto vlastnostem látkové rolety už dávno nejsou pouze funkčním řešením a alternativou k žaluziím. Stávají se plnohodnotnou součástí interiéru.

Kde je seženu?

Na trhu působí mnoho firem, které nabízí dodávku látkových rolet včetně kompletního servisu zahrnujícího vyměření i montáž. Ti, kteří chtějí ušetřit a troufnou si na instalaci vlastními silami, mohou využít služeb některého ze specializovaných eshopů, které nabízejí dodávku žaluzií na míru dle přání zákazníka.

Článek Látkové rolety – krásné a účelné řešení byl publikován 24. září 2010 v 08.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...