Venkovní žaluzie: to není pouze ochrana před sluncem

Tagy:  venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie: to není pouze ochrana před sluncem

Venkovní žaluzie se stávají stále žádanějším exteriérovým doplňkem moderního domu, neboť jejich přítomnost nabízí uživatelům řadu předností.

K čemu venkovní žaluzie slouží?

Venkovní žaluzie představují nejúčinnější způsob venkovního stínění nejen soukromých domů či bytů, ale také veřejných budov.

Přítomností venkovních žaluzií docílíme příjemného klima v místnosti, za horkých letních dní eliminují sluneční paprsky, a to bez světelného omezení. Odborníci tvrdí, že venkovní žaluzie dokáží odstínit až 85 % slunečního záření.

venkovní hliníkové žaluzie plynule regulují přirozené osvětlení a zachycují přímé sluneční paprsky, zdroj: climax.czvenkovní hliníkové žaluzie plynule regulují přirozené osvětlení a zachycují přímé sluneční paprsky, zdroj: climax.cz

Přednosti venkovních žaluzií

Venkovní žaluzie disponují několika výhodami, které z nich činí jedničku na trhu v oblasti zastínění. K jejich přednostem patří plynulá regulace množství světla v interiéru, což je zároveň spojeno se zadržováním slunečních paprsků. Jednotlivé lamely lze naklápět tak, aby bylo možno dosáhnout optimální regulace světla. Některé typy žaluzií lze napojit na sluneční čidlo, poté si automaticky regulují množství světla i tepla v místnosti.

Dalším plusem je eliminace hluku, k čemuž dochází právě na základě montáže žaluzií do oken.

Venkovní žaluzie můžeme ovládat mechanicky – klikou nebo automaticky – elektromotor, jenž se vyplatí pořídit v případech, že jsou žaluzie používány častěji.

stylové a praktické řečení domu, bytu, veřejných budov, zdroj: climax.czstylové a praktické řečení domu, bytu, veřejných budov, zdroj: climax.cz

Design a styl

Nabídka venkovních žaluzií je velmi pestrá, rozmanitost a stylovost je téměř totožná s nabídkou vnitřních okenních žaluzií. Vybírat lze ze široké palety barev, tudíž barvu žaluzií lze přizpůsobit nejen barvě oken, ale i fasády domu. Bohatá nabídka barevného provedení venkovních žaluzií přispěla k tomu, že jsou často pořizovány za účelem zvýraznění architektonického prvku fasády. Moderním stylem přispívají k celkovému dotvoření vkusného exteriéru.

Vzhledově jsou venkovní žaluzie dosti podobné žaluziím vnitřním, viditelný rozdíl je však v robustnosti a mohutnosti žaluzií venkovních. Lamely pro venkovní použití se vyrábějí v rozměrech 50, 60, 80 a 90 mm.

Venkovní žaluzie se montují přímo na rám okna, do ostění nebo na fasádu. Horní část žaluzie včetně ovládacího mechanizmu je chráněna krycím plechem, který je nabízen v různých barevných odstínech. Krycí plechy v barevném provedení dokreslují estetický dojem domu a dodávají styl fasádě.

hliníkové žaluzie: s ruční klikou nebo elektromotorem, zdroj: climax.czhliníkové žaluzie: s ruční klikou nebo elektromotorem, zdroj: climax.cz

Článek Venkovní žaluzie: to není pouze ochrana před sluncem byl publikován 15. září 2010 v 06.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Ing. Šárka Jalčová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...