Žaluzie pro moderní domov

Tagy:  žaluzie

Žaluzie pro moderní domov

K nezbytným okenním doplňkům bezpochyby patří žaluzie, které se staly synonymem pro moderní bydlení s důrazem na stránku praktickou i designovou. Jejich hlavní rolí je samozřejmě ochrana před nežádoucími slunečními paprsky, avšak tím výčet předností pouze začíná.

vnitřní žaluzie Systém Blue line, zdroj climax.czvnitřní žaluzie Systém Blue line, zdroj climax.cz

Žaluzie hrají několik významných rolí

Podle účelu využití rozlišujeme žaluzie na vnitřní a venkovní, které jsou dále členěny do podkategorií. Jejich funkce je však obdobná, žaluzie mají za úkol ochránit prostor před nežádoucími či nepříjemnými vlivy plynoucí z vnějšího prostředí. Jejich hlavním úkolem je poskytnout svým majitelům optimální pohledovou i sluneční clonu a ochranu domu.

Dalším, velmi důležitým aspektem, které nám přítomnost žaluzií nabízí, je snížení nákladů na vytápění. V zimě žaluzie slouží jako prostředek, který eliminuje tepelné úniky, v létě naopak vytváří v místnosti příjemné klima, jenž je docíleno zamezení vniknutí nepříjemného teplého vzduchu.

K významným přednostem, kterými žaluzie disponují, patří i eliminace průniku hluku, jenž do interiéru proudí právě okny. Aplikací žaluzií se tedy snižuje zvukový průnik proudící do prostoru zvenčí, což ocení především lidé, žijící v ruchu velkoměsta.

V neposlední řadě jsou žaluzie pořizovány za účelem zvýšení estetického hlediska, do interiéru přinášejí komfort, vytvářejí příjemné prostředí a osobitý styl bydlení. Žaluzie jsou tudíž hojně využívány nejen v soukromých domácnostech, ale také v kancelářích či společenských místnostech, ve kterých je zapotřebí vytvořit ojedinělý styl interiéru.

příklad klasické horizontální vnitřní žaluzie, zdroj climax.czpříklad klasické horizontální vnitřní žaluzie, zdroj climax.cz

Typy žaluzií

Žaluzie se dělí podle účelu prostorového využití na vnitřní a vnější – venkovní, s podkategorickým upřesněním.

Vnitřní žaluzie jsou děleny na horizontální a vertikální, z nichž četnější využití nacházejí první zmiňované.

Horizontální žaluzie patří k nejrozšířenějším způsobům zastínění interiéru bytu. Zajímavý vzhled interiéru docílíme moderně vypadajícími hliníkovými žaluziemi, které jsou nabízeny v rozmanité barevné škále. Možnost volby barevného provedení lamel umožňuje estetické sladění s nábytkem a jinými prvky interiéru.

Vertikální žaluzie nacházejí četnější využití především v komerčních budovách, v interiérech kanceláří, hotelů, zimních zahrad. Jejich design však přesvědčil i mnohé majitele o tom, že velmi vkusně působí právě v soukromých domácnostech. Používají se především k zastínění větších ploch, zároveň slouží jako dekorace interiéru.

montáž žaluzií do atypických oken není žádným problémem, zdroj climax.czmontáž žaluzií do atypických oken není žádným problémem, zdroj climax.cz

Venkovní žaluzie nám umožní plynule regulovat přírodní osvětlení, zachycují přímé sluneční záření a příznivě ovlivňují klima v místnosti.
K přednostem venkovních žaluzií patří vysoký stupeň zatížení, dlouhá životnost, termoregulační efekt, snižování hladiny venkovního hluku, dlouhodobá funkčnost a snadná údržba.

Žaluzie vnější se člení dle způsobu instalace (do oken, střešních oken, do zimních zahrad, do dveří, na stropy, na vnitřní rám plastových či vakuových oken nebo k prostoru nacházejícím se pod schodištěm). Dále žaluzie členíme podle způsobu jejich ovládání – mechanické nebo motorické.

vnitřní žaluzie z bambusu představují aktuální trend, zdroj climax.czvnitřní žaluzie z bambusu představují aktuální trend, zdroj climax.cz

Článek Žaluzie pro moderní domov byl publikován 13. září 2010 v 11.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Ing. Šárka Jalčová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...