Dřevěné uhlí aneb grilujme zdravěji

Tagy:  gril, grilování, léto, zahrada, uhlí, dřevo, topivo

Sponzorované odkazy:

Dřevěné uhlí aneb grilujme zdravěji

Dřevěné uhlí zná jistě každý, ovšem často pouze jako pojem, ne jako něco, co by mohl ve svém životě upotřebit. Hodit se ale ve skutečnosti může prakticky každému.

Dřevěné uhlí

Dřevěné uhlí má naprosto jednoduchou a logickou definici. Je to zuhelnatělé dřevo, tedy dřevo, které bylo vystaveno vysokým teplotám bez přísunu vzduchu, což vedlo k jeho karbonizaci.

Použití dřevěného uhlí

Dřevěné uhlí má široké možnosti užití. Pro nás jistě není důležité, že se používá k výrobě střeliva nebo chemický reakcím. Daleko významnější je jeho užití v běžném životě, v každodenní praxi.

Dřevěné uhlí je pro nás především palivem, které nahrazuje a vytlačuje dříve používanější dřevo. Dřevěné uhlí se může pochlubit čistším a vyšším žárem ve srovnání se dřevem. Je tak alternativou k jinak rozšířeným briketám. Využít ho můžeme buď jako topivo nebo třeba ke grilování. Grilování tak bude čisté a výrazně zdravější než běžné spalování dřeva tak, jak jsme na to zvyklí od táboráků.

Dřevěné uhlíDřevěné uhlí

Výroba dřevěného uhlí

Dřevěné uhlí lze vyrábět z jakéhokoliv dřeva, ovšem některé druhy dřeva pochopitelně vedou. Je výhodné totiž uhlí vyrábět ze dřeva listnatých stromů, tím se zaručí jeho optimální vlastnosti. Dnes je vyráběno průmyslově, to zajišťuje jeho dobrou dostupnost a nízké ceny.

Vyrobte si dřevěné uhlí doma

Dřevěné uhlí si lze vyrobit i doma, ovšem podmínkou je zahrada, železný sud a vhodné dřevo. Dřevo se rozštípe na přiměřeně velká polénka, sud se jimi naplní, do víka se udělají otvory. Pak už se jen sud postaví do ohniště a stačí čekat, až se dřevo promění v uhlí. Postup je to sice jednoduchý, ovšem doporučit ho lze pouze hodně opatrným milovníkům grilování.

Dřevěné uhlí na grilování

Dřevěné uhlí nejčastěji upotřebíme v našich grilech. Na grilování je totiž zcela ideální, jelikož vydává potřebný žár, zároveň produkuje minimum zdraví škodlivých látek. Manipulace s ním je poměrně snadná, ovšem je třeba dávat pozor při jeho výběru v obchodech. Pokud si dobře vybereme, budeme mít přiměřeně velké kousky dřevěného uhlí s minimálním množstvím volného popelu. Bude tak snadno a pohodlně použitelné.

Gril na dřevěné uhlí NEOWAYGril na dřevěné uhlí NEOWAY

Rychlozápalné dřevěné uhlí

Rychlozápalné dřevěné uhlí je speciální druh uhlí, které obsahuje další příměsi umožňující snadné, rychlé zapálení. Využití nalezne především při podpalování aromatických produktů a vodních dýmek. Toto uhlí vydává žár zhruba hodinu, nehoří a produkuje výrazné teplo.

Článek Dřevěné uhlí aneb grilujme zdravěji byl publikován 8. července 2010 v 01.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...