Grilovací brikety, cesta k lahůdkám na grilu

Tagy:  grilování, léto, brikety, gril, vaření

Sponzorované odkazy:

Grilovací brikety, cesta k lahůdkám na grilu

Grilování patří bezesporu k létu a naštěstí už není výsadou pouze vlastníků zahrádek, grilovat se dá všude, kupříkladu i na malém balkónku. Je třeba se pouze rozhodnout, na čem se bude grilovat a zajistit potřebné vybavení. Jednou z možností se v tomto okamžiku stávají grilovací brikety.

Grilovací brikety

Grilovací brikety lze dnes sehnat v různých formách, všichni výrobci se však snaží zajistit dlouhý, stabilní žár a aby při jejich spalováním nedocházelo k produkci nežádoucích látek. Brikety mohou být lisovány z různých materiálů.

Výhody a nevýhody briket

Pokud se rozhodujeme, na čem budeme grilovat, často jsme postaveni před otázku, zda sáhnout po briketách nebo po uhlí. Každý má asi svého „oblíbence“, přesto však lze do jisté míry objektivně hodnotit a porovnávat.

Na českém trhu je dostatek výrobků obou typů v odpovídající kvalitě. Pokud bychom se pak zabývali porovnatelnými vlastnostmi obou typů, zjistili bychom, že grilovací uhlí je na tom o něco lépe. Hovoří pro to zejména obsah popela, který je u briket vyšší, dalším ukazatelem je množství tzv. fixního uhlíku, který zaručuje bezvadné hoření.

Grilovací brikety se mohou pyšnit také výhodami, mezi ně patří zejména snadná manipulovatel­nost. Proces jejich výroby totiž zaručuje, že budou v požadovaném tvaru a velikosti, a to takovém, aby se manipulace co nejvíce usnadnila. Další výhodou je, že díky slisování má briketa v porovnání s uhlím vyšší hustotu.

Pokud porovnáme grilování za využití briket s klasickým opékáním například při táboráku, můžeme si být jisti, že grilování je podstatně zdravější cesta k chutnému pokrmu.

Kokosové brikety

K novějším typům briket patří kokosové grilovací brikety. Dle jejich názvu není těžké odhadnout, z jakého materiálu jsou vyrobeny. K jejich výrobě jsou využívány zuhelnatělé slupky kokosových ořechů, jejich využívání je tradiční v mnoha zámořských oblastech. Využitím kokosových briket dodáme novou vůni našemu grilování.

Kokosové brikety, autor: kokosovebrikety.czKokosové brikety, autor: kokosovebrikety.cz

Nakupujte pečlivě

Pokud se chystáte k nákupu grilovacích briket, dobře nabízené výrobky prohlížejte, jejich kvalita je totiž důležitá. Největším problémem, a to obecně u všech výrobků určených ke grilování, je někdy vysoký obsah popela. Ten je pro grilování nevyužitelný, navíc přináší řadu nepříjemností, jako je jeho prášení způsobující kontaminaci pokrmu nebo ušpinění všeho kolem.

Článek Grilovací brikety, cesta k lahůdkám na grilu byl publikován 5. července 2010 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...