Jídelní stůl, jak ho možná neznáte

Tagy:  stůl, jídelna, nábytek, prostírání, stolování

Sponzorované odkazy:

Jídelní stůl, jak ho možná neznáte

Ačkoli se do malých bytů nevejde a stále častěji bývá nahrazován barovým pultem, má jídelní stůl své kouzlo. Rodina k němu denně usedá alespoň na snídani a večeři a je tak jakýmsi pojítkem mezi všemi členy domácnosti. Ať už máme samostatnou jídelnu, jídelní kout, či je náš stůl součástí kuchyně či obývacího pokoje, není důvod aby jídelní stůl začal ztrácet svou funkci.

Jídelní stůl a doplňky

Jídelní stůl sám o sobě – to obvykle není ono. S jídelními stoly se pojí množství doplňků. Je to především ubrus a pak také malé jednotlivé podložky pod talíře. Tyto detaily dokáží vyčarovat z jídelního stolu něco naprosto nového. Skvělé je také to, že dokážeme do místnosti vnést nový život díky veselým barvám, ve kterých si prostírání vybereme. Ať už jednoduché jednobarevné či veselé pruhované i prostírání s jinými odvážnějšími motivy změní jídelní kout k nepoznání. Kromě tohoto základu by na stole neměl chybět stojánek s ubrousky a základní kořenky. Řeč je tedy zejména o soli a pepři. Tyto jednoduché doplňky mohou mít nejrůznější design a tak si můžeme vybrat přesně takové provedení, které se nám do jídelny hodí. Na stůl můžeme umístit také stojánek s příbory, aby bylo vše pěkně po ruce.

Vyhrajte si s barvami, autor: MorgaineVyhrajte si s barvami, autor: Morgaine

Tvary a materiály

Jídelní stoly obvykle kupujeme již s konkrétní představou, kam je umístíme. Velikost vybíráme nejen podle možností našeho bytu či domu ale také s přihlédnutím k počtům členů rodiny, kteří k němu budou budou pravidelně usedat. S velkým stolem můžeme klidně pořádat hostinu pro celou širokou rodinu. Menší stoly někdy bývají rozkládací, což je velice praktické.

Co se tvaru stolu týče, často se setkáme s obdélníky či čtverci, někdy s oblými hranami. Oblíbené jsou také kulaté stoly, ty však jsou zpravidla menších rozměrů. Máme-li v místnosti dostatek volné plochy, velmi dobře vypadá stůl umístěný do prostoru. Mnoho lidí rádo volí dřevěný masivní stabilní stůl. Do některého interiéru se hodí, moderní trendy však dávají přednost něčemu daleko jednoduššímu. Oválný či hranatý stůl prostých křivek a ostrých linií z lehčího materiálu se skvěle hodí do interiéru zařizovaného podle nejnovějších trendů. Nemusíme se bát ani barev. Barevné lesklé jídelní stoly již rozhodně nejsou tabu.

Volte zajímavé materiály, autor: eco-furnitureVolte zajímavé materiály, autor: eco-furniture

Článek Jídelní stůl, jak ho možná neznáte byl publikován 1. června 2010 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...