Svíčky v interiéru: vyrobte si ty nejkrásnější

Tagy:  svíčka, svícen, romantika, doplňky, interiér, atmosféra, slavnostní tabule, dekorace

Sponzorované odkazy:

Svíčky v interiéru: vyrobte si ty nejkrásnější

Svíčky jsou skvělým interiérovým doplňkem a mimo to dokážou fantasticky dokreslit atmosféru. Mohou být také báječným dárkem a radost udělají snad každému. Jsou totiž jednou z mála věcí, které můžeme věnovat, aniž bychom důvěrněji znali obdarovávaného. Se svíčkami se totiž nedá udělat chyba.

Nejkrásnější svíčky

Náš vkus se pravděpodobně projeví i při výběru svíček, na trhu jich je totiž dosti široká škála. Rozličné tvary, barvy ale i vůně, to vše je velmi různorodé. Kromě klasických kupovaných svíček si však můžeme vyrobit i vlastní, které přinesou jistě více radosti. Nejedná se o nijak náročný postup, proto si vyrobit krásnou svíčku zvládne prostě každý.

Materiál, který budeme potřebovat

V níže vysvětlených jednoduchých postupech upotřebíme vosk ze starých, nedohořelých svíček, některé potřeby však bude nutné dokoupit. Těmi budou především knoty, které seženeme navoskované, případně si je doma navoskujeme sami ponořením do tekutého vosku, dále gelový vosk, aromatický olejíček či drobné ozdoby, které seženeme ve specializovaných obchodech.

Široká škála barev, autor: Paul MaingotŠiroká škála barev, autor: Paul Maingot

Vyrobte si gelovou svíčku

Gelová svíčka je na výrobu obzvláště jednoduchá. Potřebovat budeme, malou skleničku, mističku či jinou nádobku schopnou vzdorovat teplu. Náplň, čili gel, se prodává v různém množství v plastových krabičkách, ze kterých se vyjme a vloží do sklenice, ve které jej necháme ve vodní lázni rozpustit. Gely mají různé barvy a vůně, případně lze použít aromatický olej, který do rozehřátého gelu vmícháme. Získáme tak intenzivnější vůni přesně dle našich představ. Aby svíčka byla jedinečná, rozmyslíme si, čím ji ozdobíme. Ideálním způsobem je nasypat na dno průhledné nádobky kamínky, mušličky či jiné, nejlépe nehořlavé předměty. V případě sušených květin či například celé skořice bychom museli při hoření dávat pozor na plamen svíčky a pravděpodobně bychom se dočkali nepříjemného zápachu při hoření zmiňovaných přírodnin.

Odlévané svíčky z vosku

Do průhledné či neprůhledné nádoby si můžeme odlít svíčku z obyčejného vosku, který nám buď zbyl z několika použitých svíček, nebo který jsme zakoupili ve specializovaném obchodě. V lékárně je také možné pořídit vosk včelí, který má velmi jemnou příjemnou vůni. Podle velikosti nádoby rozmístíme knoty a zalijeme je rozteklým voskem, který jsme si opět rozehřáli ve vodní lázni. Nikdy nenecháváme rozpouštět vosk přímo v hrnci, protože bychom ho z něj pravděpodobně nikdy nedostali.

I v jednoduchém hrnku vypadá skvěle, autor: ecram1I v jednoduchém hrnku vypadá skvěle, autor: ecram1

Svíčky z včelího vosku

Velmi atraktivní jsou také klasicky vyhlížející svíčky z voskových včelích pláství, které nejsnáze seženeme u chovatele včel. Manipulace s nimi je poměrně jednoduchá a vzniklé svíčky jsou vlastně jakýmsi bio produktem. Plástve si nožíkem nařežeme na tak široké kusy, jaká je požadovaná výška svíčky. Takových kusů budeme potřebovat hned několik, stojíme-li o pěkně širokou svíčku. Nejjednodušším domácím způsobem, jak svíci z včelího vosku vyrobit, je postupné nahřívání voskového plátu fénem a jeho pečlivé stáčení. Na začátek první plástve nesmíme zapomenout voskem přichytit knot.

Článek Svíčky v interiéru: vyrobte si ty nejkrásnější byl publikován 9. června 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...