Vychytávky do kuchyně

Tagy:  jídelna, zařízení, čistota, kuchyňské potřeby, jídelní kout, stojan, kořenky, linka, kuchyň

Sponzorované odkazy:

Vychytávky do kuchyně

V kuchyni je více než v jakékoliv jiné místnosti zapotřebí čistota a pořádek. Dosáhnout však uklizené a uspořádané kuchyně není právě jednoduchým úkolem. V kuchyni je navíc potřeba mít stále po ruce spoustu věcí. Několik jednoduchých vychytávek může být pro každého z nás velice užitečných.

Uspořádání je základ

Na praktické rozmístění všech potřebných věcí je nelepší myslet již v začátcích, kdy kuchyň zařizujeme. Nemáme-li však možnost zasáhnout do tohoto procesu, můžeme mnoho změnit i v již vystavěné kuchyni. Vše se odvíjí od velikosti kuchyně a také od času, který v ní trávíme. Vždy se však vyplatí mít příjemně zařízenou funkční kuchyň, ve které je vaření radosti a ne zbytečným přiděláváním starostí.

Všechno po ruce

Nejpoužívanější věci je dobré dávat do zásuvek a polic, které jsou pro nás nejsnáze dosažitelné. Mnoho z často používaných věcí bude nejlepší umístit přímo do prostoru kuchyňské linky. Nože je dobré mít buď v praktickém stojanu nebo například na magnetické liště. Zrovna tak mohou být na zdi zavěšené nejčastější potřeby, jako jsou naběračky, obracečky a jiné. Zrovna tak se mohou tyto jednoduché nástroje nacházet ve stojanu, vhodně umístěném na pracovní desce. U nádobí nám zřejmě nezbude nic jiného, než jej řadit do polic. Občas se vyplatí, udělat si v nádobí pořádek a 20 talířů (z čehož je každý úplně jiný) nahradit pěknou osmi-dílnou sadou.

Kořenky do skříňky i na stěnu, autor: IkeaKořenky do skříňky i na stěnu, autor: Ikea

Kapitola sama pro sebe jsou kořenky. Při vaření se neobejdeme bez množství nejrůznějšího koření a ochucovadel. Na výběru kořenek si však můžeme dát velice záležet, protože jsou dostupné v mnoha pěkných a netradičních variantách. Kořenky je nejlepší umístit na úzkou poličku, či na závěsnou poličku přímo nad pracovní plochu. Dobré je volit kořenky z průhledného skla, které vypadají moc pěkně a nemusíme je opatřovat nevzhlednými nápisy názvů jednotlivých druhů koření.

Dózy a sklenice

Pěkné dózy jsou více ozdobou než praktickou věcí. Dózy můžeme podle velikosti naplnit těstovinami, bonbóny, cereáliemi a množstvím dalších potravin. Jsou velmi praktické, můžeme je umístit do polic a ušetřit tak místo a nepořádek ve spíži. Díky dózám se zbavíme množství krabic a obalů, které nevypadají pěkně a navíc mnohdy dělají velký nepořádek.

Barevné plechovky na cokoliv, autor: IkeaBarevné plechovky na cokoliv, autor: Ikea

Co můžete, nechte v jídelně

Ať už máte samostatnou jídelnu, nebo pouze jídelní kout, jsou věci které stačí nechat na jídelním stole. Vždy praktické jsou ubrousky a slánka s cukřenkou, pro které byste jinak stále cestovali do kuchyně. Zrovna tak praktické je pořídit si příbory na stojánku, který uprostřed stolu rozhodně dojem nezkazí, je praktický a ušetří místo v kuchyni, kde je už tak věcí víc než dost.

Článek Vychytávky do kuchyně byl publikován 19. března 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...