Vymalujte si byt

Tagy:  penetrace, barva, stěrka, zeď, natírání, igelit, ochranné pásky, malování

Sponzorované odkazy:

Vymalujte si byt

Malování bytu je mnohdy velmi nepříjemnou a zdlouhavou záležitostí. Všechna práce kolem může být namáhavá a doslova unavující. Existuje mnoho rad a tipů, jak si tuto nepříliš oblíbenou činnost co nejvíce usnadnit a dosáhnou co nejlepšího výsledku. Dočtete se o nich níže!

Proč vlastně vymalovat?

Malovat se můžeme rozhodnout z mnoha různých zásadních důvodů, ale tím nejpodstatnějším obvykle bývá touha po hezčím a útulnějším domovu. Malování je záležitost, která může díky správné organizaci a dobrému načasování trvat zlomek doby, kterou by jinak trvalo bez přípravy. Rozhodněte se tedy, kde chcete malovat a pusťte se do práce.

Dobře si připravte terén

Na malování je potřeba důkladně se připravit. Z prostoru, který chceme malovat odnosíme všechen nábytek, nebo jej aspoň sestěhujeme do středu místnosti. Tam ho můžeme překrýt igelitem či textilií a ušetřit si tak čas, který by stálo čištění a mytí skříní a stolů. Ze stěn se snažte sundat co jde, včetně obrazů, polic, záclon a lustrů. Co odstranit nejde důkladně obalíme igelitem, zabalíme do igelitových tašek či potáhneme páskami. Takové pásky se dají koupit v nejrůznějších šířkách, obvykle jsou papírové. Pásky se skvěle hodí k překrytí vypínačů a zásuvek, futer a podobně. Nezapomeňte také zahalit podlahu pod igelit. Můžeme jej upevnit páskou k lištám.

Zkontrolujme stav

Jednoduše a se správným efektem lze natírat jedině pevnou, suchou a nedrolivou omítku. Každá jiná omítka je špatná a je potřeba nalézt způsob, jak zlepšit její stav. Předchozí nátěry, které nelze překrýt, lze navlhčit a poté opatrně odstranit ocelovou stěrkou. Nerovnost podkladu, nebo také příliš hrubou omítku lze ocelovou stěrkou opravit taktéž. Mnohdy bývají problémem také vzniklé spáry. Ty je potřeba nejprve ošetřit tmelem. Následně lze použít spárovací pásky. Skvrny lze ze zdí odstranit vodou se saponátem. Plísní je dobré se zbavit pomocí dezinfekčních prostředků k tomu určených. Nové, či naopak staré omítky, u kterých došlo k odstraňování předchozích nátěrů, je dobré napenetrovat. To znamená napustit speciálními přípravky, které zeď zpevní a skvěle připraví pro nadcházející nátěr. Ten pak dobře přilne a bude jednolitý. Nepomůže-li žádná z předchozích rad, pravděpodobně je omítka, kterou natíráme v tak špatném stavu, že je potřeba nahodit novou.

Vyberte si správnou barvu

Malování bytu je velice estetickou záležitostí. V dnešní době se již upouští od nicneříkající bílé a přednost se dává barvám. Ty mají také vliv na naši psychiku a můžeme jimi docílit mnoha fantastických změn v našich domovech.

Barev se nebojte, autor: Thomas ClaveiroleBarev se nebojte, autor: Thomas Claveirole

Článek Vymalujte si byt byl publikován 10. března 2010 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...